Σε χαμηλό 52 εβδομάδων βρέθηκε ο γενικός δείκτης τιμών την Τετάρτη αγγίζοντας τις 711 μονάδες και καταγράφοντας πτώση περίπου 9%, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων. Άνοδος για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ads

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε τη διενέργεια ελέγχων για τις πωλήσεις τραπεζικών μετοχών προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα των πωλητών και να εξεταστεί το ενδεχόμενο μη θεμιτών πρακτικών. Σημειώνεται πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καταγράφουν πτώση άνω του 19% και σύμφωνα με το Capital ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει πάνω από 7 δισ. ευρώ της κεφαλαιοποίησής του, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Σημαντική πτώση και σε εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά τις δηλώσεις υπουργών πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ το κόστος δανεισμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τελευταία απόδοση στο 3ετές βρισκόταν στο 16,5%, στο 5ετές περίπου στο 13% και στο 10ετές στο 10,7 %. Τέλος η απόδοση του  15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 10,3%.

Για το σημερινό “κράχ” στο Χρηματιστήριο ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. “ Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και στο χρηματιστήριο. Μέριμνά μας είναι η εύρυθμη λειτουργία”, είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις”. Όπως σημείωσε στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη προγραμματισμένη συνάντηση με τους μετόχους Eurobank, ενώ όπως ανακοίνωσε συναντήσεις θα γίνουν με όλες τις συστημικές τράπεζες.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις τερματισμού της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και των περιφερειακών αεροδρομίων, δήλωσε πως “υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές, αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική” και σημείωσε ότι “ετοιμάζουμε ένα κατάλογο επενδύσεων μεγαλύτερων και μικρότερων”.

Ads