Τα 5 δισ. Ευρώ, εκτιμάται ότι ξεπερνούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί μέσα στην πανδημία, για τον ιδιωτικό τομέα.

Ads

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αποκλειστικά και μόνο λόγω πανδημίας, έχουν προκύψει χρέη που ανέρχονται σε 3 δισ ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετείχε σε τηλεσύσκεψη εχθές (20/01), με επαγγελματίες της εστίασης, συζητώντας θέματα που αφορούν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και στοχευμένα μέτρα στήριξης του κλάδου, απορρίπτωντας όμως οποιδήποτε κούρεμα των οφείλων, όπως είχε άλλωστε δηλώσει την ίδια μέρα στο OPEN .

Ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε επίσης πως το οικονομικό του επιτελείο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις της εστίασης με διάφορους τρόπους, με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, να είναι αρκετά.

Ads

Η βασική κατεύθυνση βέβαια, θα είναι, το σύνολο των οφειλών να ρυθμιστεί σε πολλές δόσεις, στο μοντέλο των 120 δόσεων που «τρέχει» σήμερα, για παλιές οφειλές, ενώ, είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο που ισχύσει θα έχει δύο βασικές παραμέτρους.

Αρχικά, δεν θα αφορά όλα τα χρέη, παρά μόνο εκείνα που έχουν «γεννηθεί» μέσα στην πανδημία και θα αφορά μόνο εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Εκτός από τις δόσεις, είναι πιθανό να δοθεί και ένα κίνητρο εφάπαξ πληρωμής, στο μοντέλο αυτού που ίσχυσε στις αρχές της πανδημίας.

Το κίνητρο βέβαια μπορεί να είναι ισχυρό, bonus δηλαδή άνω του 10% – 15%.

Πέρυσι το κίνητρο μείωσης ήταν 25% εφόσον κάποιος πλήρωνε εφάπαξ την οφειλή, μέτρο που είχε σημειώσει σημαντική επιτυχία.

Το δεύτερο σενάριο είναι η υπάρξει ένα ευνοϊκό πρόγραμμα δόσεων.

Η αρχική σκέψη είναι οι δόσεις να φτάνουν ακόμη και τις 100 ή 120 δόσεις και να κλιμακώνεται, ανάλογα με το προφίλ των επιχειρηματία ή του εργαζόμενου και το μέγεθος της κρίσης που βίωσε.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που θέλει να υιοθετείται πρόταση της ΕΕ, για πάγωμα των χρεών της πανδημίας έως το τέλος του 2022.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλέον πιθανό είναι να «τρέξουν» παράλληλα και τα τρία σενάρια και ο κάθε φορολογούμενος να επιλέγει, ανάλογα και τις δυνατότητές του το ποια από τις αυτές θα επιλέξει.

Ένα άλλο σενάριο που υπάρχει είναι μία ντιρεκτίβα που προωθείται σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αυτήν θα παγώσουν μέχρι το τέλος του 2022 η πληρωμή οφειλών που γεννήθηκαν από την αρχή της πανδημίας, έως και τον Ιούνιο του 2021.

Λόγο όμως σε αυτή την ρύθμιση θα έχουν οι δανειστές και για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μία σειρά εναλλακτικά σενάρια.

Ένα εξ αυτών είναι να προχωρήσουν σε ένα lifting στο υπάρχον σχέδιο εξόφλησης οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.