Με την πρώτη βροχή ο προσφυγικός καταυλισμός στο Καρά Τεπέ, μετατράπηκε σε έναν απέραντο βούρκο και ο βίος αβίωτος για 7.500 μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και για εκατοντάδες εργαζομένους σε αυτόν.

Ads

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο stonisi.gr, τα νερά μπήκαν μέσα στις σκηνές, οι περισσότερες των οποίων δεν διαθέτουν πάτο. Η ιδιαιτερότητα του εδάφους το οποίο είναι βραχώδες κάτω από την επιφάνεια συγκρατεί το νερό μετατρέποντας  τον καταυλισμό σε βούρκο.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, όσοι βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο χώρο αυτόν που ήταν πεδίο βολής  και επιλέχθηκε ως τόπος δημιουργίας του καταυλισμού, η βροχή τον μετατρέπει σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Κακές είναι οι συνθήκες εργασίας και των εργαζομένων στη δομή. Από τους διοικητικούς υπαλλήλους μέχρι τους αστυνομικούς υποστηρίζουν ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης στον Καρά Τεπέ είναι αδύνατη.

Ads

Τέλος σημειώνεται ότι εκατοντάδες ήταν και οι αιτούντες άσυλο που για να μπουν ή να βγουν σήμερα στον καταυλισμό για όποιον λόγο, έστεκαν επί ώρες κάτω από την δυνατή βροχή.

image

image

Μπουρνούς: Οι ιδεοληψίες τους βουλιάζουν στις λάσπες, συμπαρασύροντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων

Επίθεση στους κυβερνώντες εξαπολύει για το θέμα ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, επισημαίνοντας ότι «οι ιδεοληψίες τους βουλιάζουν στις λάσπες, το πρόβλημα είναι ότι παρασύρονται και οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων».

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Ένα φθινοπωρινό πρωτοβρόχι στη Λέσβο ήταν αρκετό για να βουλιάξει στις λάσπες το νέο Κέντρο του Καρά Τεπέ που στεγάζει 7500 αιτούντες άσυλο. Ο κ. Μηταράκης αγνόησε προκλητικά τις προειδοποιήσεις για την ακαταλληλότητα του σημείου και τους υγειονομικούς κινδύνους, ενώ είχαν επισημανθεί και κραυγαλέες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αγνοήθηκε επίσης η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι υπηρεσίες του υπουργείου του για το πώς πρέπει να στήνονται οι καταυλισμοί για να μη βουλιάζουν στις λάσπες με την πρώτη βροχή. Ο κ. Μηταράκης και οι μετακλητοί του διοικούν στο πόδι και αυτοσχεδιάζουν στις πλάτες χιλιάδων ανθρώπων και ενός ολόκληρου νησιού.

Η ιδεοληπτική άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποσυμφορήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να μην στενοχωρήσει την εκλογική πελατεία της στην ηπειρωτική Ελλάδα, μαζί και η ύποπτη απροθυμία της να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετεγκαταστάσεις προσφύγων στα κράτη – μέλη, οδηγούν από τη μια καταστροφή στην άλλη. Οι ιδεοληψίες τους βουλιάζουν στις λάσπες, το πρόβλημα είναι ότι παρασύρονται και οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων».