Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος- Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψηφίστηκε και από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Υπερψηφίστηκε επίσης η τροπολογία που προβλέπει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέχρι 600 ευρώ για το λογαριασμό ρεύματος. Υπέρ ψήφισαν η Ν.Δ. ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» και το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής

Λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, υπήρξαν ορισμένες αλλαγές στον εθνικό κλιματικό νόμο, με την κυβέρνηση να κάνει δεκτές ορισμένες ενστάσεις που είχαν εκφραστεί.

Ads

Από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις, είναι η απόσυρση του άρθρου 1, τροπολογίας του Yπουργείου Περιβάλλοντος που προέβλεπε την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες.

Επίσης, αποσύρθηκε το άρθρο 23 του κλιματικού νόμου που προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά, ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου. Σημειώνεται ότι ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Έντονη αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Χρήστου Μπουκώρου και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μπουκώρος, επιχειρώντας να πείσει ότι το ν/σ είναι στη σωστή κατεύθυνση, υποστήριξε ότι η χώρα για πρώτη φορά αποκτά ένα συνεκτικό πλαίσιο, με συγκεκριμένους στόχους, δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Μάλιστα, είπε ότι η κυβέρνηση φορολογεί το 90% των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, όταν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, τα φορολογούν με 25%. «Είμαστε σίγουροι ότι με αυτό το φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο, η μικρή Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα και θα υλοποιήσει όλα όσα δεσμεύτηκε, τόσο για την κλιματική ουδετερότητα, όσο και για την ανάπτυξη», επέμεινε ο κ. Μπουκώρος.

«Η ΝΔ δεν έχει όραμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, αντί να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που έθεσε η αντιπολίτευση, ακολούθησε την τακτική, ‘η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση’», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το βασικό ερώτημα είναι αν πραγματικά πιστεύετε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αλλάξει το παιχνίδι, αν θα φέρει σοκ στη κοινωνία, αν θα γίνει ιδιοκτησία της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και θα αλλάξουμε τη νοοτροπία και τις προτεραιότητες. Όμως, δυστυχώς, για άλλη μια φορά η στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει την απόσταση που τη χωρίζει από την κοινωνία. Και αυτή θα φανεί στις επόμενες εκλογές, είτε αυτές γίνουν τον Οκτώβρη, είτε πριν τον Αύγουστο, όπως μαθαίνουμε ότι εισηγούνται κάποιοι στον πρωθυπουργό. Γιατί αν πιστεύετε αλήθεια ότι ο κόσμος δεν υποφέρει από τους λογαριασμούς ρεύματος, τότε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο και μεγαλύτερο, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει απόσταση από την κοινωνία», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος ότι είναι εκτός πραγματικότητας. «Δεν είναι ένας νόμος αποτελεσματικός και εφαρμόσιμος. Είναι απλά ένα ευχολόγιο και εμείς δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε επί της αρχής», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για «υποκρισία της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, περί δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνίας».

«Κυβέρνηση και αστικά κόμματα καπηλεύονται τις οικολογικές ευαισθησίες του λαού και της νεολαίας, αποκρύβοντας τον σκοπό τους, δηλαδή την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε. Σχολιάζοντας επίσης την τροπολογία για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, την χαρακτήρισε ως «προσπάθεια αποπροσανατολισμού, καθώς εστιάζει μόνο στη κορυφή του παγόβουνου και όχι στο ότι το τεράστιο βάρος του πανάκριβου ρεύματος το σηκώνει ο λαός».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, επιτέθηκε, τόσο στη κυβέρνηση, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι και τα τρία κόμματα είναι συνυπεύθυνα για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τη χώρα και τους έλληνες πολίτες με τις μνημονιακές πολιτικές τους και τη λογική της υποταγής στους ξένους δανειστές.