Την αναγκαιότητα διάσωσης του αυτό διαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη φέρνουν στην Βουλή 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Σύμφωνα με τους βουλευτές χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ώστε οι εργαζόμενοι/ες μιας πτωχευμένης εταιρίας να μπορούν να ανακτήσουν την επιχείρησή τους υποβάλλοντας πρόταση παραγωγικής αναδιάρθρωσής της.

Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να προσδώσει δυναμική τόσο στο εγχείρημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας όσο και στην αναδυόμενη κοινωνική οικονομία.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους «Η ΒΙΟ.ΜΕ ανήκε στον όμιλο εταιριών της οικογένειας Φιλίππου, με μητρική εταιρία την ΦΙΛΚΕΡΑΜ- ΤΖΟΝΣΟΝ, η οποία πτώχευσε τον Σεπτέμβριο του 2011. Μετά την πτώχευση της μητρικής, η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε: έμεινε χωρίς ΔΣ από το πρώτο εξάμηνο του 2012 και πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι παρέμειναν στο εργοστάσιο και από το Φεβρουάριο του 2013 άρχισαν ξανά τη λειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ με τον δικό τους τρόπο, δηλαδή στη βάση της αυτοδιαχείρισης μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων. Το αίτημα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ είναι, συνεπώς, απλό: Να μπορούν νόμιμα να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, ώστε να συνεχίσει η παραγωγή και οι ίδιοι να επιβιώνουν χάρη στην εργασία τους. Το εργοστάσιο είναι ιδιοκτησίας της μητρικής ΦΙΛΚΕΡΑΜ και, στα πλαίσια της πτωχευτικής διαδικασίας, εκπλειστηριάζεται με αρχική ημερομηνία στις 26/11/2015. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην εκποιηθεί το εργοστάσιο για να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία του».

Ads

«Το ΙΚΑ έχει σημαντικές αξιώσεις σε βάρος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, καθώς το χρεωστούμενο ποσό ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε, με μια νομοθετική παρέμβαση που θα εφάρμοζε αναλογικά στους πλειστηριασμούς τα όσα ήδη ισχύουν για τις τράπεζες, το ΙΚΑ να ανταλλάξει τις αξιώσεις του με τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ και κατόπιν να παραχωρηθεί η χρήση/λειτουργία του εργοστασίου στην ΚΟΙΝΣΕΠ των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι το με αριθμό 60 κληροτεμάχιο Ε κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108023/0/0, που βρισκόταν στην πλήρη κυριότητα της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, κατασχέθηκε στις 2/10/2012 για χρέη προς το Δημόσιο. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα αγροτεμάχια με αριθμούς 78 (τεμάχιο αγρού Β’ κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108137/0/0), 79 (αγροτεμάχιο με ΚΑΕΚ 191043108136/0/0), 80 (αγροτεμάχιο Β’ κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108019/0/0) και 81 (αγροτεμάχιο Β’ κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108018/0/0), που σχετίζονται με τη λειτουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ (ΣΕΒΙΟΜΕ), προκειμένου να καταστεί σαφέστερο και πιο ασφαλές το ιδιοκτησιακό περιβάλλον λειτουργίας του εργοστασίου» τονίζει η ερώτηση.
«Είμαστε ενήμεροι/ες για το γεγονός ότι από την εκπλειστηριαζόμενη περιουσία της ΦΙΛΚΕΡΑΜ προσδοκούν να αποζημιωθούν και 170 πρώην εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ. Δεδομένου όμως ότι μπορεί να γίνει διαμερισμός της περιουσίας της ΦΙΛΚΕΡΑΜ και τα αγροτεμάχια μπορούν να εκποιηθούν χωριστά, η ενδεχόμενη εξαίρεση από τον πλειστηριασμό των αγροτεμαχίων που σχετίζονται με την ΣΕΒΙΟΜΕ δεν εμποδίζει την εκποίηση των υπολοίπων και τη συνακόλουθη αποζημίωση των εργαζομένων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ» σημειώνεται.

«Φυσικά η προτεινόμενη παρέμβαση, που θα διέσωζε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της ΣΕΒΙΟΜΕ, δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ώστε οι εργαζόμενοι/ες μιας πτωχευμένης εταιρίας να μπορούν να ανακτήσουν την επιχείρησή τους υποβάλλοντας πρόταση παραγωγικής αναδιάρθρωσής της. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να προσδώσει δυναμική τόσο στο εγχείρημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας όσο και στην αναδυόμενη κοινωνική οικονομία. Γνωρίζουμε ότι, εκτός από σταθερή δέσμευση της κυβέρνησής μας, η εν λόγω θεσμική αλλαγή αποτέλεσε και αντικείμενο διυπουργικής μέριμνας κατά την προηγούμενη ολιγόμηνη κυβερνητική θητεία» καταλήγει η ερώτηση.

Στη βάση όλων των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Σε ποιες ενέργειες σκέφτεται να προβεί η κυβέρνηση για να αποσοβηθεί το κλείσιμο του πρώτου στην Ελλάδα εν ενεργεία αυτοδιεθυνόμενου εργοστασίου; Έχει ενδιαφερθεί το ΙΚΑ να ανταλλάξει τις αξιώσεις του με τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ; Υπάρχουν σκέψεις για αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας επί του συνόλου ή κατ’ ιδίαν στοιχείων του οφειλέτη ακόμη και αν αυτά εκποιούνται με άλλα ως ένα σύνολο, για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υποβάλει προσφορά το Δημόσιο ή ΦΚΑ ως πιστωτής, εφόσον κρίνεται ότι αυτό είναι αναγκαίο για την διασφάλιση των συμφερόντων του ως πιστωτή;
-Τι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα σκέφτεται να προωθήσει η κυβέρνηση και γιατί αυτές καθυστερούν;