Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τον Οκτώβριο ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να μην κάνουν στις περιφέρειες όπου εκλέγονται εκδηλώσεις με θέματα του χαρτοφυλακίου τους. 

Ads

Εκανε αυτή την υπόδειξη επειδή είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες βουλευτών που αισθάνονται θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Λέγεται ότι ο βουλευτής του δυτικού τομέα της Β Αθήνας Γ. Λοβέρδος αναφέρθηκε ονομαστικά στην αρμόδια για το δημογραφικό εξωκοινοβουλευτική υφυπουργό Μ. Συρεγγέλα που ετοιμάζεται να πολιτευτεί στην ίδια περιφέρεια.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις αναρτήσεις υπουργών και υφυπουργών θα διαπιστώσει ότι η σύσταση του πρωθυπουργού δεν εισακούστηκε. Πόσο μάλλον αν μιλήσει με βουλευτές της ΝΔ που αγωνιούν για την επανεκλογή τους.

«Βράζουν» εναντίον των συνυποψηφίων τους που χρησιμοποιούν το πλεονέκτημα που τους προσφέρει το χαρτοφυλάκιό τους για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs, πρωταθλητές σε αυτήν την κατηγορία είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και η υφυπουργός ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος θα πολιτευτεί για πρώτη φορά με τη ΝΔ στο νότιο τομέα της Β Αθήνας και βρίσκει συνεχώς αφορμές να μιλά για το έργο του σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε δήμους της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.

Μπορεί ο δημοφιλέστατος ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας να μην έχει εκλογικό άγχος αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον Ν. Σπανάκη, τον Μπ. Παπαδημητρίου, τον Γ. Καλλιάνο και τον Χ. Θεοχάρη.

Ο Γ. Κυρανάκης και η Α. Καραμανλή θεωρούνται πιο ισχυροί αλλά ούτε αυτοί έχουν περάσει από κυβερνητική θέση οπότε έχουν κάθε λόγο να ενοχλούνται από την πληθωρική παρουσία του Τ. Θεοδωρικάκου που είναι και «μουσαφίρης», με την έννοια ότι δεν ανήκε στο κυβερνών κόμμα μέχρι που συνεργάστηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρώην γραμματέας της ΚΝΕ ήταν κοντά στον Ευ. Βενιζέλο και στη ΝΔ ήρθε ως επαγγελματίας, για να βοηθήσει τον υποψήφιο τότε για την ηγεσία της ΝΔ σημερινό πρωθυπουργό.

Ο Στ. Πέτσας θα πολιτευτεί για πρώτη φορά με τη ΝΔ στην ανατολική Αττική και ως υφυπουργός Εσωτερικών έχει σημαντική επιρροή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καθόλου τυχαία, στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ακούστηκαν φωνές ότι υπάρχουν κι άλλοι δήμοι για χρηματοδότηση εκτός από αυτούς της ανατολικής Αττικής.

Οι βουλευτές Γ. Βλάχος και Β. Οικονόμου θα αναμετρηθούν με τα «θηρία», δηλαδή με τους νεοεισερχόμενους εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς Στ. Πέτσα και Σ. Ζαχαράκη, με τον ΥΦΥΠΕΣ να αξιοποιεί τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που του προσφέρει η θέση που του έδωσε ο πρωθυπουργός. Οι γκάφες που κατά καιρούς κάνει («όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» κοκ) τον αποδυναμώνουν αλλά το χαρτοφυλάκιό του ασφαλώς και προσφέρεται για προεκλογική αξιοποίηση.

Η δικηγόρος Ζ. Ράπτη εξελέγη για πρώτη φορά το 2019 στο βόρειο τομέα της Β Αθήνας και έγινε υφυπουργός ψυχικής υγείας για αδιευκρίνιστους λόγους. Αντίθετα, δεν αξιοποιήθηκαν στην κυβέρνηση οι Θ. Ρουσόπουλος και Δ. Καιρίδης με σαφώς μεγαλύτερο πολιτικό εκτόπισμα, ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος που έγινε αρχικά αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης στη συνέχεια τιμωρήθηκε μένοντας εκτός κυβέρνησης μέχρι τώρα. 

Η Ζωή Ράπτη βρίσκεται σχεδόν καθημερινά σε εκδηλώσεις στο Χολαργό, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, την Κηφισιά και μιλά για θέματα της αρμοδιότητάς της. Εγκαινιάζει δομές ψυχικής υγείας και κόβει κορδέλες στα βόρεια προάστια αγνοώντας επιδεικτικά την πρωθυπουργική σύσταση για αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού από κυβερνητικά στελέχη σε βάρος των συνυποψηφίων τους.

Ο βόρειος τομέας της Β Αθήνας είναι η πιο προνομιακή περιφέρεια για τη ΝΔ και με την απογραφή θα κερδηθεί μία έδρα, παρόλα αυτά ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος καθώς ακούγεται ότι μπορεί να θέσουν υποψηφιότητα εκεί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.