Aνατρεπτικό βούλευμα για τις μολότοφ εξέδωσε προ μερικών ημερών δικαστικό συμβούλιο του Ναυτοδικείου Πειραιά, εκδικάζοντας κακουργηματική δίωξη σε βάρος ναύτη του Πολεμικού Ναυτικού που κατηγορήθηκε για επεισόδια στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ads

Με ομόφωνη απόφαση που ανατρέπει τον έως τώρα αποδεκτό από τη νομολογία ορισμό της βόμβας μολότοφ αποκλειστικά ως εκρηκτικού μηχανισμού το Δικαστικό Συμβούλιο του Ναυτοδικείου Πειραιά, αφού έκρινε ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό, μετέτρεψε την αρχική κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη για χρήση εκρηκτικών υλών σε απλή οπλοφορία και οπλοχρησία.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση το στρατιωτικό δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι η ρίψη μολότοφ κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει την επίσης κακουργηματική κατηγορία της «απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» σε βάρος τους, αφού οι άνδρες της κατασταλτικής αστυνομικής υπηρεσίας φέρουν εξαρτύσεις που τους προστατεύουν από ανάλογες επιθέσεις, και κατά συνέπεια μετατράπηκε και αυτή η κατηγορία σε «απόπειρα απλής σωματικής βλάβης».

Ο ναύτης αντιμετώπιζε κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από κοινού, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού, εμπρησμό από κοινού, αντίσταση, παράνομη οπλοφορία, παράνομη χρήση εκρηκτικών υλών και οπλοχρησία.

Ads

Ο κατηγορούμενος, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, στην ανακριτική απολογία του δεν αποδέχθηκε την ευθύνη για τις πράξεις που του αποδόθηκαν, αρνήθηκε στο σύνολό της την κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι βλέποντας από το διαδίκτυο μαζί με τη φίλη του τα επεισόδια στην πλατεία Εξαρχείων θέλησαν από περιέργεια να μεταβούν στην περιοχή για να δουν τι συμβαίνει.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του, είχε φιλική συζήτηση με τα αστυνομικά όργανα κατά την προσαγωγή του και απέδωσε τη σύλληψή του σε υπερβάλλοντα ζήλο των αστυνομικών οργάνων. Η φίλη του, που δεν συνελήφθη, από την πλευρά της κατέθεσε ότι ήταν η κακιά στιγμή και ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε κάνει τίποτα, ενώ στην πλατεία Εξαρχείων υπήρχαν περαστικοί και άτομα που φώναζαν συνθήματα και δεν πετούσαν βόμβες μολότοφ.

Τι αναφέρει το βούλευμα

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα 16/2020 του Ναυτοδοικείου Πειραιά «η βόμβα μολότοφ που εκσφενδονίζεται σε εξωτερικό περιβάλλον δεν μπορεί να προκαλέσει έκρηξη, γιατί η συγκέντρωση των αερίων είναι πάντοτε μικρότερη από το κατώτερο αναφλέξιμο μίγμα, κάτω από 1,5 %, και συνεπώς είναι πολύ φτωχό ως καύσιμο μίγμα, λόγω της παρουσίας μεγάλου ποσοστού οξυγόνου του ατμοσφαιρικού αέρα και αντίστοιχα μικρού ποσοστού ατμών βενζίνης. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει κατηγορία για την πράξη της έκρηξης από κοινού. Για τον ίδιο λόγο δεν γίνεται κατηγορία για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού και για παράνομη χρήση εκρηκτικών υλών. Επιπλέον, όσον αφορά την εμπλοκή του εν λόγω νεαρού στα επεισόδια το δικαστικό συμβούλιο, αποφάνθηκε ότι «δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής εις βάρος του κατηγορουμένου, αφού κανείς από τους μάρτυρες δεν ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είχε βάλει φωτιά, ενώ η έκταση της φωτιάς δεν ήταν τέτοια ώστε να εξαπλωθεί. Εξάλλου οι φωτιές που είχαν τεθεί στους κάδους απορριμμάτων έσβησαν μόνες τους».

Ετσι αποφανθηκε να υπάρξει μεταβολή της κατηγορίας από απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε απόπειρα απλής σωματικής βλάβης εις βάρος δημοσίων υπαλλήλων (αστυνομικών), αφού δεν προέκυψε κοινή δράση του κατηγορουμένου με άλλους που να οδήγησε άμεσα στην πρόκληση σωματικής βλάβης σε κάποιον από τους αστυνομικούς. Ωστόσο, η ρίψη κοκτέιλ μολότοφ δεν ήταν εντελώς ακίνδυνη και, ως εκ τούτου, μεταβάλλεται η κατηγορία».

Για να αποφασισθεί τελικώς «παραπομπή του κατηγορουμένου για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας, και για τις υπόλοιπες πράξεις, πλην της έκρηξης από κοινού, του εμπρησμού από κοινού, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών από κοινού και της παράνομης χρήσης εκρηκτικών υλών κατά τα ως άνω. Βλέπε και εν μέρει αντίθετη εισαγγελική πρόταση, που πρότεινε την παραπομπή για όλα».