Άδικο, καταχρηστικό και παράνομο χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, ο οποίος συναντήθηκε χθες με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σημειώνεται ότι η  Βολιβία είναι επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ads

Ο Βολιβιανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις για την αποπληρωμή των εξωτερικών χρεών των χωρών στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, έναντι των διεθνών Οργανισμών, ουσιαστικά, το μόνο που πρόσφεραν στη Λατινική Αμερική ήταν 20 χρόνια χαμένα, 20 χρόνια ύφεσης, 20 χρόνια πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής, είκοσι χρόνια απώλειας και μείωσης δικαιωμάτων και οικονομικής ύφεσης. Δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο στην Ελλάδα.

«Τα βιώματα και εμπειρία μας από τη δεκαετία του ’80 μας δείχνουν ότι τέτοιου είδους εξωτερικά χρέη είναι άδικα, είναι καταχρηστικά, είναι παράνομα και με τις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατόν και να αποπληρωθούν» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της Ελλάδας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι  «έχει σημασία να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι αυτά που σήμερα περνάει ο ελληνικός λαός, και άλλοι λαοί στην Ευρώπη, μέσα από το καθεστώς των μνημονίων τα έχουν βιώσει με τραυματικό τρόπο, πριν από δεκαετίες, οι λαοί της Λατινικής Αμερικής και έχουν την εμπειρία και τη σοφία να γνωρίζουν ότι αυτά που εμφυτεύτηκαν και εκείνα που προτάθηκαν και τα όσα εφαρμόστηκαν στη χώρα μας είναι απολύτως καταστροφικά, δεν εγγυώνται καμία ανάπτυξη και ευημερία, οδηγούν σε μακροχρόνια ύφεση, σε συρρίκνωση της δημοκρατίας και σε ισοπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Ads