«Ενώ η χώρα βουλιάζει, αυτοί κοιτούν να βολέψουν τα κομματικά τους στελέχη και να γαντζωθούν στην εξουσία», καταγγέλλει στο tvxs.gr ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Υγείας να διορίσει νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές σε εννέα νοσοκομεία της χώρας. Για απόφαση που «εξυπηρετεί σκοπιμότητες και τίποτε άλλο» κάνει λόγο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Ads

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις νέες δραστικές περικοπές και τις ελλείψεις σε βασικά υλικά και φάρμακα, με απόφαση του υπουργού Υγείας Α.Λυκουρέντζου τοποθετούνται νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές στα νοσοκομεία στα οποία έληξε η θητεία των προηγούμενων διοικήσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Βαρνάβα, χρησιμοποιήθηκε ακριβώς η ίδια ποσόστωση, με την οποία διορίστηκαν και στα υπουργεία οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. «Η πίτα μοιράστηκε μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε αναλογία 4 – 2 – 1», τονίζει χαρακτηριστικά.
 
«Ενώ η χώρα βουλιάζει, αυτοί κοιτούν να βολέψουν τα κομματικά τους στελέχη και να γαντζωθούν στην εξουσία», καταγγέλλει. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει, «σε θέσεις στις οποίες διαχειρίζεται κανείς χρήμα, όπως οι διοικητές των νοσοκομείων, αντί να διοριστούν άνθρωποι με τεχνογνωσία, διορίζουν πολιτευτές αποτυχόντες. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν περιστολή δαπανών. Το μόνο που έχουν διάθεση είναι να μοιράζουν αξιώματα».
 
Ο ίδιος χαρακτηρίζει επίσης καταστροφικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι οι οποίοι διορίζονται για να διευθύνουν τα νοσοκομεία είναι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με το χώρο της υγείας. «Τους μαθαίνουν κομμωτική στου κασίδη το κεφάλι», σημειώνει.
 
«Ενώ τα νοσοκομεία έχουν εκατοντάδες προβλήματα, βάζουν και ανθρώπους που δεν έχουν καμία γνώση ούτε καν επίγνωση του τι αναλαμβάνουν να διοικήσουν, αμειβόμενοι ταυτόχρονα παχυλότατα. Οι περισσότεροι έχουν άγνοια κινδύνου στο τι θα βρουν μπροστά τους και τι θα διαχειριστούν», τονίζει και εκτιμά πως από το «κόκκινο» στο οποίο βρίσκονται σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία «θα πάνε στο μαύρο».
 
Την απόφαση του υπουργού Υγείας σχολιάζει στο tvxs.gr και η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μέλος της ΕΕΚΕ Υγείας του κόμματος, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Όπως σημειώνει, «εξυπηρετεί σκοπιμότητες και τίποτε άλλο», ενώ εκφράζει την αμφιβολία της για το αν οι αλλαγές στις διοικήσεις θα έχουν κάποιο όφελος για τα ίδια τα νοσοκομεία. «Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν γνώσεις και την εμπειρία να αντεπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία ή θα είναι η φωνή της κυβέρνησης στους χώρους όπου διορίστηκαν», επισημαίνει.
 
Η κ. Αγαθοπούλου φέρνει ως παράδειγμα το δικό της νομό, όπου βάσει της απόφασης του κ. Λυκουρέντζου διορίστηκε νέος διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς ένας οικονομολόγος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Όπως παρατηρεί, «επικράτησε για άλλη μια φορά το κομματικό συμφέρον και μάλιστα στο Κιλκίς, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτή τη στιγμή εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο».
 
Οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές
 
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»
Διοικητής: Παπαδόπουλος Γιώργος, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ και πρ. Διευθυντής Υπουργείου Υγείας.
Αναπληρωτής Διοικητής: Μαυρογενάκης Φραγκίσκος, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων-Στέλεχος Νοσοκομείων.
Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»
Διοικήτρια: Καρρά Μαρία, Ιατρός-Παθολογοανατόμος.
Αναπληρωτής Διοικητής: Τσάμης Χρήστος, Οδοντίατρος- πρ. Υποδιοικητής Νοσοκομείου.
Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο»
Διοικητής: Παπαχρήστος Χρήστος, Οικονομολόγος-Στέλεχος Νοσοκομείων.
Αναπληρώτρια Διοικήτρια: Δαδακαρίδου Μαγδαληνή, Ιατρός-Αιματολόγος.
Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων»-ΓΝΔΑ «Αγία Βαρβάρα»
Διοικητής: Πεταλάς Κώστας, Δικηγόρος- πρ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Αναπληρωτής Διοικητής: Δόκος Παναγιώτης, Οικονομολόγος.
Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου»
Διοικήτρια: Κετσετζή Παρασκευή, Δικηγόρος.
Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»
Διοικήτρια: Κουρτέλη-Ξουρή Ευαγγελία, Επιστήμων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς- Γενικό Νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας Γουμένισσας
Διοικητής: Ανθρακίδης Θεμιστοκλής, Οικονομολόγος.
Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, Καρπενησίου, Άμφισσας και Φωκίδας
Διοικητής: Κουτσοπίνης Παναγιώτης, Ιατρός-Γυναικολόγος Μαιευτήρας.
Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης
Διοικητής: Ξιπολυτάς Νικόλαος, Ιατρός-Χειρούργος.