Σε υπέρβαση των «πολιτικών» και «όχι τεχνικών» διαφορών και σε συνολική συμφωνία  για την αξιολόγηση «ει δυνατόν τον Απρίλιο» προσβλέπει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ads

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε και αιχμές κατά των δανειστών για «τεχνητή κωλυσιεργία»:

Όπως είπε, είναι απαραίτητο να υπάρξει πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ η τεχνική συμφωνία για να ανοίξει η συζήτηση για χρέος – πλεονάσματα και να έρθει η Γερμανία προ των ευθυνών της. Στη συνέχεια το ΔΝΤ πρέπει στη σύνοδο του (21 -23 Απριλίου) να πάρει τις αποφάσεις του. «Ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ελλάδα μπορούν να περιμένουν διαρκώς τις αποφάσεις του Ταμείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους 4 έλληνες υπουργούς – Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου, Σταθάκη – και τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι με δεδομένο ότι οι διαφορές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο και αυτές αφορούν τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και τα ενεργειακά. 

Ads

Στόχος, όπως σημείωσε, είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός συγκεκριμένου πλαισίου και με σαφές χρονοδιάγραμμα. «Ελπίζουμε να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων και να σταματήσει η τεχνητή κωλυσιεργία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι αμέσως μετά θα ανοίξει η συζήτηση για χρέος και τους στόχους των πλεονασμάτων. Στόχος είναι η συνολική συμφωνία «ει δυνατόν εντός του Απριλίου», επεσήμανε.

Επίθεση στη ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε και στη ΝΔ δηλώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να μην υπάρξει συμφωνία για να επιβεβαιωθούν τα καταστροφικά της σενάρια. Όπως είπε, είναι θράσος να λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. 

«Επαναλαμβάνουμε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει την συμφωνία από τη Βουλή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συστάσεις Σόιμπλε για αποδοχή των μέτρων κι από την αντιπολίτευση, είπε ότι «δεν έχει τεθεί θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν κάποιος θέλει πολιτική δέσμευση της αντιπολίτευσης για τα μέτρα θα πρέπει να το πει». 

Η διακήρυξη της Ρώμης

Σε ό,τι αφορά τη σύνοδο κορυφής και της διακήρυξη της Ρώμης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η Αθήνα θέλει να τονιστεί στη διακήρυξη η ανάγκη για προστασία των εργαζομένων, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα.

Τα… ποτά του Ντάισελμπλουμ

Αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου («ξόδεψαν τα χρήματά τους σε ποτά και γυναίκες»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την χαρακτήρισε άστοχη.

«Στην πραγματικότητα», είπε,, «στρώνει το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις, για να μην αναφερθούμε στην σεξιστική χροιά τους. Σε μια φάση που η ΕΕ είναι σε πολιτική αναζήτηση για τα επόμενα βήματα δηλώσεις που διευρύνουν τα χάσματα δεν βοηθούν».