«Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών»: αυτό επισημαίνουν καθηγητές από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, απαντώντας έτσι εν πολλοίς και στην κριτική του καθηγητή Σ. Κριμιζή. Και σε άλλο σημείο, «η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Ads

Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση, «εχθές το απόγευμα (25/04/2018), μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του καθηγητή Σ. Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων που μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από την παραίτηση στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, την ΕΑΒ, την ΕΕΤΤ και το Si-Cluster, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τη συγγραφή και την υποβολή της πρότασης).

Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών».

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους: Πανεπιστήμιο Πατρών/ καθηγητή Β. Κωστόπουλο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης/ επ. καθηγητή Θ. Σαρρή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ καθηγητή Ν. Νικητάκο και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ καθηγητή Κ. Μασσέλο.

Ads