Ερωτήματα για την πολιτική του τότε υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη σε σχέση και με την υπόθεση Novartis άνοιξε ο Παύλος Πολάκης, με συνέντευξή του στο «Κόκκινο».

Ads

Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας  έκανε λόγο για «τεράστιο στημένο παιχνίδι» με τις τιμές των φαρμάκων επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων και σε άλλες χώρες – δηλαδή, όταν ένα φάρμακο έχει υψηλή τιμή στην Ελλάδα, παίρνει υψηλότερη τιμή και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κι όπως εξήγησε, ενώ επί Μνημονίων και υπό την πίεση των δανειστών να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη για να τιμολογηθεί ένα νέο φάρμακο έπρεπε να κυκλοφορεί σε σημαντικό αριθμό χωρών της ΕΕ, επί Άδωνι Γεωργιάδη ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε μόλις τρεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης αυτό έγινε για να μπορούν να μπουν στην Ελλάδα οι φαρμακευτικές εταιρίες και να πάρουν τιμή που επηρεάζει και άλλες χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ εκτίμησε ότι τα σχετικά ποσά που αφορούν μόνον τη Novartis φτάνουν εως τα 4,5 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Ads

Ειδικά για την υπόθεση Novartis μίλησε για ιστορία «με μεγάλο βάθος», επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και επισήμως δικαστική συνδρομή από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, και σημείωσε ότι ήδη «κυκλοφορούν» πολλά ονόματα και θα κυκλοφορήσουν και άλλα.

Περιγράφοντας, δε, το τοπίο στην φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού τόσο την περίοδο πριν τα μνημόνια όσο και την τελευταία εξαετία, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες του Δημοσίου, χωρίς την συμμετοχή των ασθενών, είχαν φτάσει να είναι της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό και τα Ταμεία.

Ακολούθησε μία οριζόντια περικοπή, που δεν πείραξε «ούτε τρίχα από το σύστημα υπερτιμολόγησης και λαμογιάς», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε επισημάνει αυτό το σύστημα στους πρώην υπουργούς Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Ανδρέα Λοβέρδο.