Για «ασόβαρο σχέδιο της Ευρώπης στην Ελλάδα» κάνει λόγο το Bloomberg View, σε άρθρο του με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ads

Στο άρθρο γνώμης, το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι «το παρατεταμένο παιχνίδι της “επέκτασης και προσποίησης” δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός, ούτε της κυβέρνησης, ούτε του ΔΝΤ και κυρίως, ούτε του ελληνικού λαού».

Η κριτική του άρθρου εστιάζει στη μη επίτευξη συμφωνίας για το ζήτημα του χρέους. «Η θέση του ΔΝΤ ήταν ορθή, αλλά έπρεπε να είχε επιμείνει σ’ αυτή» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Η νέα συμφωνία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο αυτή τη στιγμή», σημειώνει το άρθρο. 

Ads

Το πρακτορείο τονίζει ότι είναι αναγκαία μία «νέα συμφωνία για την Ελλάδα», στην οποία θα προβλέπεται η ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

«Ενδεχομένως, η Ε.Ε. θα είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε μία τέτοια συμφωνία το επόμενο έτος, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήγει. Αλλά δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος που να δικαιολογεί το γιατί δεν το έκανε τώρα» καταλήγει.