Τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας παρουσιάζει το Bloomberg  στην πιο κρίσιμη καμπή της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης και στη σκιά του μπαράζ καταστροφολογίας και απειλών.

Ads

Η ανάλυση του Bloomberg βασίζεται σε συνεντεύξεις με οικονομολόγους, επενδυτές και πρώην παράγοντες τη πολιτικής – τα δε τρία σενάρια εκτείνονται ξεκινούν από την (ελληνική) υποχώρηση και τον συμβιβασμό και φθάνουν έως το Grexit και την «καταστροφή».  Δίνει, δε, στο κάθε ένα από τα τρία σενάρια τις κωδικές ονομασίες «Υποχώρηση – Συμφωνία», «Ηοtel California» και «C» (από το Catastrophe – Kαταστροφή) και εξηγεί:

1. Το σενάριο της συμφωνίας:

Ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρεί στις απαιτήσεις των πιστωτών.
Αντιμέτωπος με την επιλογή μεταξύ της εξόδου από την ευρωζώνη ή της εφαρμογής μέτρων λιτότητας με αντάλλαγμα τα δάνεια βοήθειας, κάνει πίσω και παίρνει τα λεφτά. Η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα, όμως οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι «σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία». Δημιουργείται νέος συνασπισμός και η υποστήριξη από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, κρατούν τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του – ή προκηρύσσονται εκλογές. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ τελικά διασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για να αποπληρωθεί η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας γεμίζουν. Η Ελλάδα λαμβάνει πιο χαλαρούς όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης και πιο επιεικείς όρους για να «δαμάσει» την λαϊκή αντίδραση.

Ads

2. Το σενάριο «Hotel California»

Το σενάριο αυτό έχει δανειστεί τον τίτλο του από μια δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο υπουργός Οικονομικών είχε πει πως η ιδιότητα του μέλους της ευρωζώνης είναι κάπως σαν τον στίχο από το θρυλικό τραγούδι των Eagles: «Μπορείς να κάνεις check out όποτε θες, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις». («You can check out any time you like but you can never leave»).

Πρόκειται για σενάριο που προκύπτει εάν δεν επέλθει συμφωνία, η ΕΚΤ περιορίζει τη χρηματοδότηση από τον ELA και επιβάλλονται έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
Σ’ αυτή την περίπτωση το Βloomberg δίνει δύο πιθανές εκβασεις – την «κωλοτούμπα» και το «check out».

Α. «Κωλοτουμπα»: Oι δραματικές συνέπειες των capital controls –όρια στις αναλήψεις και στις μεταβιβάσεις- αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να συμβιβαστεί. Ο πρωθυπουργός σχηματίζει ένα νέο συνασπισμό με βουλευτές της αντιπολίτευσης από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ένα δημοψήφισμα, το οποίο διεξάγεται στη σκιά των capital controls και με τις τράπεζες κλειστές, του δίνει την εντολή να αλλάξει πορεία. Σχηματίζεται κυβέρνηση ενότητας και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, αλλά η αναταραχή αυτή πυροδοτεί και νέα ύφεση.

Β. «Check out»:
Στην έκβαση του check out, με τις τράπεζες κλειστές, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται, με την Γερμανία να στοχεύεται ως η κύρια χώρα ανταγωνισμού. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μια μεταστροφή της τάσης, υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη.

Τα capital controls δίνουν στην κυβέρνηση τον χώρο και τον χρόνο για να τυπώσει είτε νέο νόμισμα είτε IOUs για τις εγχώριες συναλλαγές.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δίνουν στην Ελλάδα ένα sweetener, ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα για να αποτραπεί η συνολική οικονομική κατάρρευση.
Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες χρεοκοπούν. Κατάσχονται κάποιες τραπεζικές καταθέσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του κατεστραμμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κυκλοφορούν και το νέο νόμισμα και το ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει επισήμως εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Το σενάριο C: C, όπως Catastrophe (καταστροφή)

Η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, εν μέσω κύματος διαδηλώσεων και κοινωνικής αναταραχής. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν. Η οικονομία της Ελλάδας βυθίζεται σε δεύτερη ύφεση. Το πλήγμα από την μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη ξανά σε ύφεση και εντείνει τις πιέσεις στις ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία.

Όλα αυτά οδηγούν στην αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο αμφισβητείται, προκαλώντας αναταραχή στις διεθνείς αγορές παγκοσμιως. Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει το δρόμο σε εξτρεμιστές, είτε από την αριστερά είτε από την άκρα δεξιά, που αναλαμβάνουν την εξουσία. Μια νέα –και ασταθής- κυβέρνηση στρέφεται στη Ρωσία για υποστήριξη, δημιουργώντας ένα μεσογειακό «φυλάκιο» για τον Vladimir Putin.