Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο «δυο ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες» ανέφερε την Τετάρτη πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ένα Grexit.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν σενάρια και μηχανισμούς «για να υψώσουν ‘φράχτη’ στην Ελλάδα τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ώστε να προστατέψουν το υπόλοιπο μπλοκ της Ευρωζώνης από μια ενδεχόμενη κατάρρευση».

Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται, μάλιστα, δηλώσεις του Φίλιπο Ταντέι, οικονομικού συμβούλου του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είχε δηλώσει την Τρίτη από τη Ρώμη: «Υπάρχει πάντα ένα σχέδιο Β, αλλά πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου ποιος έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε ένα τέτοιο περιστατικό. Και πιστεύω ότι όταν αρχίσει να φτιάχνεις μια λίστα, τότε πολύ γρήγορα διαπιστώνεις ότι αυτή η λίστα είναι πολύ μικρή».

Τέλος, το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε τον Απρίλιο, φτάνοντας τα 7 δισ. ευρώ.

Ads