Τρεις αξιωματούχοι, που έχουν γνώση των διαδικασιών για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ανέφεραν στο Bloomberg πως η αναμενόμενη έξοδος καθυστερεί εξαιτίας του ΔΝΤ, το οποίο έχει θέσει περιορισμό για το όριο του χρέους.

Ads

Στη σχετική συμφωνία το ΔΝΤ έχει θέσει ένα πλαφόν για το χρέος, το οποίο είναι σε τέτοιο ύψος που η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα, πριν αποπληρώσει μέρος του χρέους που ήδη οφείλει.

Στην ουσία η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστν μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν και θα αποπληρωθούν επιπλέον 3,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Συνολικά εκτιμάται πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει πάνω από 6 δισ. ευρώ σε ομολογιούχους, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ τον Ιούλιο με την δόση που έλαβε από τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε πως το ελληνικό χρέος, ακόμη και μετά από αυτές τις πληρωμές του Ιουλίου, θα παραμείνει υψηλό για το όριο που έχει θέσει το ΔΝΤ. Απο την άλλη πλευρά, άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ελλάδα θα μπορέσει να βγεί στις αγορές σύντομα και ένας τρόπος είναι να το κάνει με τρόπο που δεν αυξάνει άμεσα το χρέος.

Ads