Στον απόηχο της πρώτης  ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg βάζει στο μικροσκόπιο του σήμερα το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα, το Bloomberg γράφει πως «έχει δεσμευθεί να ακυρώσει την συμφωνία διάσωσης της χώρας εάν αναλάβει την εξουσία και πως δεσμεύεται να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής των δανείων και των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ads

Το πρακτορείο παρουσιάζει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος των 322 δισ. ευρώ «δεν είναι βιώσιμο», αλλά και την πάγια θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «η λιτότητα καταστέλλει την ανάπτυξη και επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του χρέους».

Σχετικά με την Ευρώπη, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «είναι πλήρως προσηλωμένος στη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη» αλλά την ίδια ώρα «απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τη Γερμανία» ενώ ζητεί από την ΕΚΤ «να αγοράσει κρατικά ομόλογα». Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί «μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το δημόσιο χρέος, παρόμοια με τη συμφωνία του χρέους του Λονδίνου του 1953». Από την άλλη, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ, χωρίς την τήρηση των δεσμεύσεων της διάσωσης». Μάλιστα, παραθέτει δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί όπου τονίζεται ότι «όσοι ανήκουν στη ζώνη του ευρώ έχουν υποχρεώσεις».

Στο δημοσίευμα του Bloomberg γίνεται αναφορά στον Γιάννη Μηλιό, ο οποίος γράφει πως έχει δηλώσει ότι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος «δεν θα είναι πόλεμος» και ότι «θα αποπληρωθεί πλήρως το χρέος που οφείλεται σε ιδιώτες επενδυτές». Όσο για το πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μήλιος έχει δηλώσει ότι «θα κοστίσει περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια που θα προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας». «Δεν θα χρειαστεί πρόσθετος δανεισμός» είναι η δέσμευση Μηλιού όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Ads

Το Bloomberg τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική» ενώ όλες οι δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν σε «συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας». Ανάμεσα στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνονται σύμφωνα με το Bloomberg, «η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας για 300.000 ελληνικά νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους, η επιδότηση των μεταφορών και η παροχή δώρου Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ το μήνα».