Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, και αυτό πιθανόν να συμπεριλαμβάνει τους δανειστές της όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατύπωσε ο επικεφαλής κρατικού χρέους της Standard & Poor’s, Μόριτζ Κρέμερ. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο και της κατάργησης δημόσιων οργανισμών. Επισήμανε δε, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωσή της. Στον αντίποδα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ματίας Μορς, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση… ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρει πολλά μέτρα ακόμη.

Ads

 
Πιθανόν «να υπάρχει μπροστά μας, δεν προβλέπω σήμερα πότε, άλλη μία αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους» υποστήριξε ο επικεφαλής του οίκου Standard & Poor’s, Μόριτζ Κρέμερ, μιλώντας αργά χθες σε εκδήλωση του London School of Economics. «Τη στιγμή εκείνη ίσως θα πρέπει να συμμετάσχουν (στην αναδιάρθρωση) οι επίσημοι πιστωτές» συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τον Κρέμερ, η προτεραιότητα που έχουν απαιτήσει ορισμένοι πιστωτές, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθιστά δυσκολότερη τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων.
 
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, υποστήριξε ότι αν και η χώρα έχει προχωρήσει σε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί πλήρως η αναδιοργάνωσή της.
 
Επανέλαβε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο και της κατάργησης δημόσιων οργανισμών.
 
«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ταμπού της. Έως τώρα υπάρχει ένα ταμπού για την υποχρεωτική απόλυση υπαλλήλων στο Δημόσιο, όπου θεωρείται ένας υπερστελεχωμένος τομέας. Υπάρχει ακόμα ένα ταμπού για την κατάργηση οργανισμών που δεν χρειάζονται πλέον» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
«Μετά τις εκλογές δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με σταθερό ρυθμό τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και παράλληλα να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Εκτίμησε ότι η χώρα χρειάζεται ακόμα μια δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 6 με 7% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η επιτάχυνση της εσωτερικής υποτίμησης. Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία ή ίσως ακόμη περισσότερο για να καταστεί πλήρως ανταγωνιστική.
 
Αισιόδοξος ο Μορς… προαναγγέλλει της λήψη πολλών ακόμη μέτρων
 
Η Ελλάδα «δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα προβλήματα», αλλά καταγράφει πρόοδο και έχει «καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση», δηλώνει ο Ματίας Μορς, ο επικεφαλής της τρόικας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
 
«Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου (του 2012) θα μπορούμε να πούμε προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα» δηλαδή «εάν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι» λέει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα.
 
Κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα έχει «καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση της ευρωζώνης», ακόμη και αν αυτό σημαίνει «τη λήψη πολλών ακόμη μέτρων, περισσότερο οδυνηρών επίσης, και αντοχή».