Μια ημέρα μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών για το χρέος και τη δόση, οι κυβερνητικοί εταίροι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της χώρας, εκτιμώντας πως μπορεί να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Παράλληλα, απέκλεισαν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Την επαναγορά των ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έθεσε ως προτεραιότητα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη προσήλωσης στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Αισιόδοξος για την επαναγορά των ομολόγων εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας.
 

Ads

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν σύσκεψη το πρωί στου Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά την απόφαση του Eurogroup. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η συμφωνία προκειμένου να αλλάξει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.
 
«Η χώρα έχει σταθεί όρθια και τώρα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να προχωρήσει η επαναγορά των ομολόγων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
«Έχουμε ένα νέο πλαίσιο, μία νέα αφετηρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών, γιατί μόνο η ανάσχεση της ύφεσης μπορεί να πείσει τους Έλληνες για την προοπτική εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο. Βενιζέλος. Πλέον, συμπλήρωσε, άμεσες προτεραιότητές μας είναι «να προχωρήσει η επαναγορά των ομολόγων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι των τραπεζιτών».
 
Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης.
 
«Εξαιρετικά θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά τη σύσκεψη στου Μαξίμου. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η χώρα πλέον πορεύεται σταθερά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup θα πρέπει να βρουν τις προεκτάσεις τους.
 
Όπως ανέφερε, το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να είναι προσηλωμένο στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και στην κοινωνική συνοχή. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας».
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ανασχηματισμό. «Δεν μας απασχόλησε ούτε κατ’ ελάχιστον το θέμα του ανασχηματισμού», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό που τέθηκε επί τάπητος είναι η προώθηση μιας πολιτικής που θα υλοποιήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τη στήριξη της κοινωνίας, με δεδομένη – όπως είπε – πλέον την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
 
Νωρίτερα, οι τρεις αρχηγοί είχαν ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων. «Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε», αρκέστηκε να πει απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ θα βγάλει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πρόσκληση για την επαναγορά χρέους αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος της Ελλάδας είναι η επαναγορά χρέους να είναι εθελοντική, ενώ η τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Όπως επίσης έγινε γνωστό, η κυβέρνηση προσέλαβε τη Deutsche Bank και την Morgan Stanley ως συμβούλους για την επαναγορά χρέους.
 
Λίγο πριν τις 14:00 ολοκληρώθηκε η διάρκειας περίπου 40 λεπτών συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο επίσης τη συμφωνία των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές στους υπουργούς για τήρηση των στοχοχρονοδιαγραμμάτων που καλούνται να θέσουν

Όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς προτεραιότητα πλέον είναι η αλλαγή του κλίματος και στο εσωτερικό και η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται από την κρίση, χαρακτήρισε απαραίτητη την αλληλεγγύη και το συντονισμό μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και έδωσε σαφείς οδηγίες για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
 
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση: αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του (θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου), εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, και βοήθεια όλων στις αποκρατικοποιήσεις. Στόχος είναι κάθε υπουργείο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και για αυτό υπάρχει και ο αυτόματος μηχανισμός εποπτείας.
 
Ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του κάθε υπουργού, το υπουργείο του οποίου έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να προχωρήσουν οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Ο χρόνος της κυβέρνησης λιγοστεύει
 
«Η προσπάθεια των κυβερνητικών εταίρων να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του Eurogroup ως «εθνική επιτυχία», στερείται τουλάχιστον σοβαρότητας και δεν μπορεί να αντιστρέψει τη σκληρή πραγματικότητα που υφίσταται η πλειοψηφία της κοινωνίας από την ακραία και καταστροφική πολιτική του μνημονίου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.
 
«Η “τεχνητή δόση αισιοδοξίας” δεν βγάζει την κοινωνία από την κρίση και σίγουρα δεν θα σώσει την κυβέρνηση, όπως δεν έσωσε και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Ο χρόνος της λιγοστεύει», τονίζει.

Από τη πλευρά του, το ΚΚΕ κατηγορεί την τρικομματική κυβέρνηση ότι με αβάσιμους πανηγυρισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις επιχειρεί να κρύψει ότι «κλιμακώνει τη σφαγή του λαού μαζί με τους συμμάχους της» και ότι «οξύνονται οι αντιθέσεις εντός της Ε.Ε. για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση τους».