Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή τη διακοπή των επιδομάτων στους πρόσφυγες που έχουν καθεστώς ασύλου.

Ads

Η ανάρτηση του Θ. Βίτσα έχει ως εξής:

«Αν γίνεις υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, οφείλεις να μελετήσεις την σύμβαση της Γενεύης, το πρωτόκολλο της Ν. Υόρκης, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο.

Έτσι, για να μάθεις που κινείσαι. Αν ούτε αυτό σε νοιάζει οφείλεις να ξέρεις τον προυπολογισμό και τα δικαιώματα του Υπουργείου σου. Έστω και έτσι θα ανακάλυπτες ότι δεν δίνεις κανένα επίδομα. Τα επιδόματα τα παρέχει ο ΟΗΕ και η ΕΕ κύρια μέσω της Ύπατης Αρμοστείας κλπ.

Ads

Όταν παρέλθει ο χρόνος ενίσχυσης όσοι έχουν άσυλο, άρα διαμένουν πλήρως νόμιμα, έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε πολίτη στην εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια, άρα και τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και αυτά δεν έχουν να κάνουν με το υπουργείο σου αλλά με το υπουργείο εργασίας.

Άρα με ποιο δικαίωμα κάνεις δηλώσεις ότι θα κόψεις και θα ράψεις;

Μήπως θέλεις να μείνεις ως ο υπουργός ασύλου που εχθρεύεται αυτούς που έχουν δικαιωματικά άσυλο; Ας συνεννοηθούμε πριν παρεξηγηθούμε άσχημα. Με την πρόσφατη τροπολογία μπορεί άνθρωποι να οδηγηθούν σε διαμονή σε πλατείες, με τις σημερινές δηλώσεις και στη λιμοκτονία».