Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, χαρακτήρισε απαράδεκτη και ανιστόρητη την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικού, με την οποία ισχυριζόταν ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Ads

Μιλώντας στον ANT1, ο Δημήτρης Βίτσας κάλεσε την Τουρκία να βρει τα έγγραφα από τη συνθήκη που υπέγραψε με την Ιταλία, στην οποία φαίνεται πού ανήκουν τα Ίμια και τόνισε ότι τον ανησυχεί περισσότερο το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο, γιατί τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, συστήνοντας ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο στα Ίμια, ο Δημήτρης Βίτσας έκανε λόγο για ένα σημαντικό περιστατικό που δεν χρειάζεται ούτε να αναβαθμιστεί, ούτε και να υποβαθμιστεί. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και απέδωσε την προκλητικότητα της γείτονος στην ανάγκη δημιουργίας επεισοδίων για εσωτερική κατανάλωση.

Σημείωσε ότι δεν χρειάζονται μικροπολιτικές και ενημέρωσε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν ήσυχη, καθώς το Λιμενικό Σώμα βρισκόταν στην περιοχή, όπως και το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο πραγματοποίησε περιπολία χωρίς προβλήματα.

Ads

Τέλος ξεκαθάρισε ότι τα όσα ακούγονται και γράφονται για τυχόν σχέδια της κυβέρνησης για ανταπόδοση του περιστατικού βρίσκονται στο πλαίσιο της φαντασίας. Πρόσθεσε δε ότι έχουν ληφθεί από την Ελλάδα όλες οι πρωτοβουλίες σε όλα τα διεθνή φόρα μετά το περιστατικό στα Ίμια.