«Έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ασφαλείας, ένα τείχος τήρησης της διεθνούς νομιμότητας που επιτρέπει στο κυπριακό κράτος, μια κυρίαρχη χώρα, εδαφικά βέβαια λαβωμένη, να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ads

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ειδήσεις Σαββατοκύριακο, ο Δ. Βίτσας κάνει λόγο για μια σημαντική εξέλιξη: «Η διεθνής κοινότητα με ενεργό τρόπο θέτει το όριο. Αναγνωρίζει με πληρότητα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Άρα, το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει να κάνει τόσο με τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς […] όσο με τα όρια που θέτει με ενεργό τρόπο η διεθνής κοινότητα».

Ο Δ. Βίτσας χαρακτηρίζει συνεχής και αδιάλειπτη τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ συμπληρώνει: «δεν παραβλέπουμε ότι η όποια απειλή ενάντια στην Κύπρο συνήθως εντάσσεται σε μια στρατηγική απειλής και έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Αναφορικά με την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση «για ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» ο Δ. Βίτσας απαντά: «Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Αντίθετα, διευκολύνεται από την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η δικαστική εξουσία έχει την ανεξαρτησία της, αλλά δεν παύει να αποτελεί θεσμό της δημοκρατίας μέσα σε δεδομένες συνθήκες και σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Και οι αποφάσεις της είναι σεβαστές, αλλά και συγχρόνως κρίνονται».

Ads