Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε το χρίσμα του προπονητή της Β’ ομάδας της ΑΕΚ ο Βασίλης Τσιάρτας, μετά την άμεση και ξεκάθαρη αντίδραση της Original 21, του μεγαλύτερου συνδέσμου οπαδών της Ένωσης. Όχι, δεν έγινε ξαφνικά η ποδοσφαιρική ΑΕΚ ομάδα λαϊκής βάσης ώστε να μπορούν οι οπαδοί να αποφασίζουν για το ποιός θα κάθεται στην άκρη του πάγκου. Παραμένει, ακόμα, μια ΠΑΕ που ελέγχεται από έναν οικονομικά πανίσχυρο παράγοντα. Οι τοποθετήσεις του παλαίμαχου άσου όμως είναι τόσο ακραίες που έσπρωξαν τα αντανακλαστικά των οπαδών μέχρι τη βάση και… μπουμ ήρθε η αντίδραση.

Ads

Ο Βασίλης Τσιάρτας λάνσαρε τον εαυτό του ως σχολιαστή της alt-right σχολής στα κοινωνικά δίκτυα τον Οκτώβριο του 2017, με αφορμή την ψήφιση του νόμου για το δικαίωμα αλλαγής φύλου. «Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν. Νομιμοποιήστε κ τους παιδόφιλους να ολοκληρώσετε τα εγκλήματα», είχε γράψει στις 3/10 προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Την επομένη, απαντώντας στους επικριτές του, διατύπωσε σχετικά με τα LGBTQ+ άτομα μια άποψη του τύπου «εγώ δεν είμαι ρατσιστής αλλά…». Είχε γράψει το εξής (σ.σ δεν έχουμε διορθώσει ορθογραφικά λάθη): «Ο καθένας μπορεί να έχει τις προτιμήσεις του είτε άντρας είτε γυναίκα κ το σέβομαι απόλυτα. Για μένα όμως ζευγάρι είναι μόνο ένας άντρας κ μια γυναίκα , οι υπόλοιποι είναι ΑΠΛΑ ΜΑΖΙ. Όσους γάμους όσες παρελάσεις κ οτιδήποτε αλλο κάνουν δε πρόκειται να το δεχθώ ως φυσιολογικό. Με ξεπερνάει βέβαια το ότι θέλουν να έχουν κ παιδιά όπως επίσης κ το να βγαίνουν δημόσια να το επιδυκνείουν. Στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να κάνει ο,τι θέλει. Κ αυτά τα ότι όποιος δε συμφωνεί είναι ρατσιστής κ διάφορες τέτοιες αηδίες να πάνε να τα πούνε αλλού. Υπάρχει πέρα απ´την αισθητική του κάθε ανθρώπου κ η αξιοπρέπεια. Ο θεός έπλασε τον Αδάμ κ την Εύα. Τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν για κατανάλωση».

Ένα μήνα αργότερα και μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στο σχολείο του, ο Βασίλης Τσιάρτας είχε εκφράσει την άποψη ότι την Ελληνική σημαία πρέπει να την κρατούν μόνο Έλληνες. Την ανάρτησή του μάλιστα αναπαρήγαγε στον ιστότοπό της η Χρυσή Αυγή. Απάντηση έλαβε ο Τσιάρτας από τον τότε τερματοφύλακα του Πανιωνίου και νυν δραστήριο πρόεδρο του ΠΣΑΠ Γιώργο Μπαντή, με στίχους του Γιάννη Ρίτσου και την εικόνα του Ότο Ρεχάγκελ.

Τον Απρίλιο του 2019, εν όψει των Ευρωεκλογών, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ είχε δηλώσει την υποστήριξή του στη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, πολιτικό μόρφωμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Στις 22 Ιουνίου 2020 ο Τσιάρτας προχώρησε σε ομοφοβικό σχόλιο με αφορμή τη διαφήμιση της  ΑΒ Βασιλόπουλος για την Γιορτή του Πατέρα, που απεικόνιζε έναν πατέρα με κοριτσίστικα παιχνίδια και σκιά στα μάτια να αγκαλιάζει την κόρη του. «Δηλαδή αν το κοριτσάκι στη φωτογραφία έκανε την νοσοκόμα ή την κομμώτρια ή την οδοντίατρο ή την μαμά που ταΐζει το παιδί με τον μπαμπά να φοράει σαλιάρα δεν θα καταλαβαίναμε ότι η κόρη κάνει ό´τι θέλει τον μπαμπά; Η πολλή αθωότητα βλάπτει στις μέρες μας…», είχε γράψει ο πρώην ποδοσφαιριστής ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το διαφημιστικό ως «ό,τι πιο χυδαίο και απαξιωτικό για τον πατέρα».

Αποκορύφωμα της… σταδιοδρομίας Τσιάρτα στα κοινωνικά δίκτυα ήταν φυσικά η παρέμβασή του στις 7 Οκτωβρίου 2020, μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. «Η σημερινή εύκολα χαρακτηρίζεται και ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ», έγραφε την ώρα που όλος ο δημοκρατικός κόσμος ένιωθε ανακουφισμένος από την απόφαση του δικαστηρίου. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι «ουδέποτε είχα, έχω ή θα έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Η ανάρτηση αφορά τους ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ. Για να τελειώνουμε με τις ταμπέλες».

Στις 8 Ιανουαρίου 2021, ο Βασίλης Τσιάρτας τοποθετήθηκε κατά της συμπερίληψης του Γιάννη  Αντετονκούνμπο στην καμπάνια για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, κατηγορώντας τότε την επιτροπή Greece 2021 για απόπειρα αλλοίωσης του εορτασμού.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό ρατσιστικής τοποθέτησης ήταν ένα πρόσφατο tweet στο οποίο ρωτούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Βασίλη Κικίλια και Νότη Μηταράκη, «πόσοι λαθρομετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πόσοι έχουν εμβολιαστεί»…

Μια απόπειρα ερμηνείας της στάσης της Original 21

Η αποτελεσματική, όπως αποδείχθηκε, πρωτοβουλία της Original 21 έτυχε μεγάλης αποδοχής στα κοινωνικά δίκτυα, με τους δημοκρατικούς πολίτες να τη βιώνουν ως δείγμα αντίδρασης στην νέα, εναλλακτική Δεξιά, στην τραμπικού τύπου alt right που επιδιώκει με πολλούς τρόπους να εγκαθιδρύσει τη θέση της στα δημόσια πράγματα. Πολλοί άνθρωποι ένιωσαν ανακούφιση από την κίνηση της Original 21. Πώς προέκυψε όμως η κίνηση αυτή και μπορεί να πάει κάπου;

Έχει σημασία ότι στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Original 21 επικαλέσθηκαν και έναν μη πολιτικο λόγο, εξηγώντας γιατί θεωρούν τον Βασίλη Τσιάρτα ανεπιθύμητο. «Όταν η ΑΕΚ έδινε την μάχη της ώστε να μην διαλυθεί, την πολέμησε ως τέλους και δεν δεχόταν καν το διακανονισμό που του προσφέραμε, απαιτώντας την άμεση εξόφλησή του, βάζοντας την ομάδα σε κίνδυνο και τον εγωιστικό και κτηνώδη εαυτό του πάνω από όλα», έγραψαν. Οι οπαδοί της ΑΕΚ δηλαδή, θεωρώντας καθήκον κάθε ΑΕΚτζή να στηρίξει τη βιωσιμότητα της ομάδας ακόμα και με προσωπικό κόστος, δε συγχωρούν στον παλαίμαχο άσο ότι είχε αξιώσει την άμεση εξόφληση των χρημάτων που του όφειλε η ΠΑΕ. Για τους οπαδούς της ΑΕΚ, προηγείται η ΑΕΚ, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Επιχειρώντας μια απόπειρα ερμηνείας της αντίδρασης της Original 21, πρέπει να γίνει σαφές πως ο αντιφασιστικός και αλληλέγγυος χαρακτήρας της αντίδρασης απέναντι στην πρόσληψη Τσιάρτα δε σημαίνει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση οπαδών είναι δυνάμει χώρος παραγωγής ή αναπαραγωγής πολιτικών θέσεων. Όσοι βλέπουν την κίνηση αυτή ως πολιτικά «εκμεταλλεύσιμη», μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Η στάση της Original 21 προκύπτει από το γεγονός ότι η ΑΕΚ δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες και ότι το γήπεδό της βρισκόταν επί δεκαετίες στην εργατική και προσφυγική πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας. Έτσι έχει μάθει η πλειοψηφία των φίλων της ΑΕΚ το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Δεν μπορούν να σκεφτούν την ΑΕΚ ως μια «no politica» ομάδα που θα δέχεται Τσιάρτες στις τάξεις της.

Μέσα από αυτή την παράδοση και βιωματική διαδικασία προέκυψε η συμμετοχή της ΑΕΚ στο αντιπολεμικό φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν το 1999 στο βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ Βελιγράδι. Έτσι προέκυψε η οργισμένη ανακοίνωση εναντίον του Γιώργου Κατίδη που είχε χαιρετήσει ναζιστικά πανηγυρίζοντας γκολ το 2013. Έτσι προκύπτουν συχνά πυκνά ανακοινώσεις και δράσεις της Original 21 υπέρ των προσφύγων.

Όχι, δεν είναι κάποιος σύλλογος αγγέλων η Original 21, όπως δεν είναι καμία άλλη οργάνωση οπαδών ανά τον κόσμο, από τις πολλές που υπάρχουν με αλληλέγγυο και αντιφασιστικό πρόσημο. Την επόμενη ημέρα μιας τέτοιας ανακοίνωσης ίσως τους δει κανείς να βρίζουν χυδαία τους αντιπάλους τους ή ορισμένους από αυτούς να κάνουν επεισόδια. Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί ότι κινήσεις σαν την ανακοίνωση κατά της πρόσληψης Τσιάρτα αποτελούν δείγματα λαϊκών δημοκρατικών αντανακλαστικών. Αντανακλαστικών που τόσο ανάγκη έχουν οι κοινωνίες όσο υπάρχουν Τσιάρτες.