Την παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία μέσω ‘Εβρου καταγράφει για πρώτη φορά βίντεο που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε συνεργασία με την ομάδα Forensic Architecture.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για υλικό από κάμερα ασφαλείας στην τουρκική πλευρά του Έβρου και από κάμερα κινητού τηλεφώνου πιθανότατα Τούρκου συνοροφύλακα, ενώ η παράνομη επαναπροώθηση φαίνεται να έχει γίνει στις 17 Σεπτέμβρη του 2019. Μεταξύ των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, που εγκαταλείπονται στην άλλη πλευρά του ποταμού, ενώ εκτιμάται, από τις ομιλίες που ακούγονται, πως πολλοί από τους πρόσφυγες προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Πρόκειται για ντοκουμέντο που εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας στη διεθνή κοινότητα, καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για παράνομες επιχειρήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε κάνει σχετικές παρατηρήσεις ύστερα από σχετικές καταγγελίες, ωστόσο τώρα έρχονται στο φως και ντοκουμέντα από τις παράνομες επιχειρήσεις στον Έβρο. 

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως διαθέτει στοιχεία για μεγάλο αριθμό βίαιων παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα με την ελληνική πλευρά να αρνείται πως συμβαίνουν τέτοιες επαναπροωθήσεις. Το Spiegel, επικαλούμενο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο για χιλιάδες επαναπροωθήσεις μόνο τον Οκτώβριο. 

Ads

Στο βίντεο εμφανίζονται κουκουλοφόροι με ρούχα παραλλαγής, χωρίς στρατιωτικό έμβλημα, να μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά του ποταμού στην τουρκική με μηχανοκίνητη φουσκωτή λέμβο. Στο ρεπορτάζ των Γιώργου Χρηστίδη, Στέφεν Λούντκε και Μαξιμίλιαν Ποπ, αναφέρεται πως αν και τα πρόσωπα δεν μπορούν να αναγνωριστούν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ανήκουν στις ελληνικές Αρχές ή ενεργούν εκ μέρους τους: οδηγούν ένα λευκό Nissan Navara χωρίς διακριτικά, μοντέλο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες συνοριοφύλακες.  Το Spiegel επισημαίνει ότι απευθύνθηκε στην ελληνική αστυνομία και έθεσε υπόψη τους το βίντεο. Όπως σημειώνει, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ αρνήθηκε να δει το υλικό, απάντησε ότι δεν έχει γνώση του συγκεκριμένου περιστατικού και ότι η συνοροφυλακή δρα πάντα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών.