Το πρώτο βίντεο που τραβήχτηκε από το σημείο όπου χθες ένα ταχύπλοο συγκρούστηκε με τουριστικό πλοιάριο στα ανοιχτά της Αίγινας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Ads

Το βίντεο είναι τραβηγμένο με κινητό από άλλο πλοιάριο που έσπευσε στο σημείο για να περισυλλέξει τους ναυαγούς.

Μέσα στη θάλασσα υπάρχουν τα συντρίμμια της λάντζας που κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε μετά τη σύγκρουση.

Οι παραθεριστές που επέζησαν του δυστυχήματος βρίσκονται μέσα στη θάλασσα.  Άλλοι προσπαθούν να μείνουν στην επιφάνεια με τις δυνάμεις τους, άλλοι κρατιούνται από κάποιο από τα συντρίμμια του τουριστικού σκάφους, σε άλλους ρίχνουν σωσίβια.

Ads

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο 77χρονος οδηγός του ταχύπλοου

Το κατώφλι των δικαστηρίων Πειραιά πέρασε  το πρωί της Τετάρτης ο 77χρονος χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου της Αίγινας, που χθες το μεσημέρι εμβόλισε τουριστικό σκάφος που μετέφερε παραθεριστές από την Πέρδικα στη νήσο Μονή, σκοτώνοντας τον καπετάνιο και 3 από αυτούς.

Από τη σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο 58χρονος κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους, ένα κοριτσάκι πέντε ετών και ο 44χρονος πατέρας του και ένας άνδρας 40 – 45 ετών, η σορός του οποίου ανασύρθηκε λίγο αργότερα από τον βυθό.

Στο σκάφος, εκτός από τον 44χρονο πατέρα και την άτυχη 5χρονη κόρη του, επέβαινε και ο 9χρονος γιος του, ο οποίος σώθηκε, ενώ η μητέρα είχε μείνει στο ξενοδοχείο.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία και θα απολογηθεί την Παρασκευή στην Ε’ τακτική ανακρίτρια, ενώ ως τότε θα παραμείνει κρατούμενος στο λιμεναρχείο Πειραιά. Παρών στα δικαστήρια Πειραιά ήταν και ο συνήγορός του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

image

Ένταση έξω από τα δικαστήρια

Έξω από τα δικαστήρια επικράτησε ένταση, καθώς συγγενείς των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί εκεί τον περίμεναν με άγριες διαθέσεις.

Μάλιστα η γυναίκα που έχασε στο δυστύχημα τον 44χρονο σύζυγο της και το 5χρονο παιδί τους, κρατώντας φωτογραφίες ττης οικογένειας της στα χέρια, προσπάθησε να επιτεθεί στο χειριστή του ταχύπλοου «Ντουέντε», αλλά την συγκράτησαν αστυνομικοί.

Ο χειριστής του ταχύπλοου συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα. Όπως έγινε γνωστό πάνω στο ταχύπλοο «Ντουέντε» επέβαιναν κι άλλα τρία άτομα, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, τα οποία από την πρώτη στιγμή οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο για να καταθέσουν.

Ο κυβερνήτης του ταχύπλοου δήλωσε στους λιμενικούς ότι αφαιρέθηκε και δεν είδε έγκαιρα το τουριστικό σκάφος «Αντωνία», με αποτέλεσμα να μην προλάβει να αντιδράσει. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έτρεχε, αλλά αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στην στενή δίαυλο, κάτι που ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης.

image

image

image

Ήταν σε θέση να οδηγήσει το ταχύπλοο;

Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν επίσης ότι ενδεχομένως η κατάσταση της υγείας του 77χρονου υπαίτιου του τραγικού δυστυχήματος στην Αίγινα, ίσως ήταν τέτοια που δεν του επέτρεπε να οδηγήσει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο 77χρονος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε πρόσφατα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μάλιστα κατά την κράτηση του στο Λιμεναρχείο του παρασχέθηκε κρεβάτι για να ξεκουραστεί ενώ τον επισκέφθηκε και γιατρός γιατί δεν ένιωθε καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αίγινα: Στιγμιαία απροσεξία, λέει ο χειριστής του ταχύπλοου που σκότωσε 4 ανθρώπους
• Σοκ από την τραγωδία στην Αίγινα – Μεταξύ των 4 νεκρών και ένα παιδί
• Και τέταρτος νεκρός από τη σύγκρουση βάρκας με ταχύπλοο στα ανοιχτά της Αίγινας
• Αυτό είναι το ταχύπλοο που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στην Αίγινα

Τι λέει ο γιος του καπετάνιου που έχασε τη ζωή του

Κάτοικοι της Αίγινας μιλώντας για τον 58χρονο καπετάνιο της λάντζας, τον χαρακτηρίζουν πολύ έμπειρο ναυτικό, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι όταν είδε το ταχύπλοο κόρναρε για να το ειδοποιήσει, αλλά μάταια. Επίσης, σημειώνουν ότι δεν είχε χρόνο για ελιγμό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση, καθώς, εκτός των άλλων, υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του γεμάτου με παραθεριστές σκάφους.

Συγκλονισμένος από το χαμό του, ο γιος του μίλησε για αυτόν στην τηλεόραση του Alpha.

«Ο πατέρας μου ήταν επαγγελματίας, πολλά χρόνια ναυτικός. Για ένα μεροκάματο πήγαινε ο άνθρωπος και πέρασε ο άλλος και τους πήρε όλους μαζί. Έκλεισε πόσα σπίτια», είπε ο γιος του άτυχου 58χρονου. «Όποιος έχει λεφτά και πάει και παίρνει ένα σκάφος πάει και σκοτώνει όλο τον κόσμο. Δεν γίνεται έτσι», σημείωσε επίσης. «Ευτυχώς δεν ήταν και ο αδελφός μου μέσα. Τελευταία στιγμή πήγε να κάνει κάποια δουλειά, διαφορετικά θα ήταν μέσα στο σκάφος κι αυτός», προσέθεσε.

Η κατάσταση των τραυματιών

Στο σκάφος «Αντωνία», μαζί με τον χειριστή, επέβαιναν συνολικά 24 άτομα. Οι 20 που ανασύρθηκαν ζωντανοί διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το ιατρικό προσωπικό, αλλά και ιδιώτες γιατρούς.

Οι δύο σοβαρά τραυματίες είναι μια 29χρονη Ουκρανή μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, ενώ και ένας 16χρονος, ο οποίος φέρει τραύματα στον φάρυγγα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Δύο ακόμα μεταφέρθηκαν στη Νίκαια με θλαστικά τραύματα και κατάγματα, ενώ στο 401 διακομίστηκε ένας αστυνομικός που επέβαινε στο τουριστικό σκάφος.

Η 29χρονη κοπέλα από την Ουκρανία υπέστη μερικό ακρωτηριασμό στο αριστερό κάτω άκρο και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν το πόδι της είναι βιώσιμο και η κατάσταση της ασθενούς σταθερή.

Και οι άλλοι  3 τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους.

Δρίτσας: Οι κατηγορίες αποδόθηκαν και η έρευνα συνεχίζεται

«Το σκάφος έπλεε με μεγάλη ταχύτητα σε περιοχή που όφειλε να έχει πάρα πολύ μειωμένη ταχύτητα και μεγάλο έλεγχο, εδώ βρίσκονται οι ευθύνες της Πολιτείας» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υποστήριξε επίσης ότι μεγάλο θέμα γενικότερο προκύπτει από το γεγονός ότι από την ανεξέλεγκτη ταχύτητα σκαφών που δεν κατανοούν οι κυβερνήτες τους ότι όπως και στην οδική ασφάλεια, έτσι και στην κίνηση στη θάλασσα απαιτείται προσοχή και σχολαστική συμπεριφορά προστασίας των πολιτών.

«Οι κατηγορίες αποδόθηκαν και σύμφωνα με αυτές παραπέμπεται ο κατηγορούμενος, ο εισαγγελέας όμως θα τις καθορίσει επακριβώς. Η έρευνα συνεχίζεται», πρόσθεσε ο υπουργός.