Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού καταγράφει νέο βίντεο που βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ακαθαρσίες και βαριά άρρωστοι άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς επαρκή ιατρική φροντίδα.

Ads

 
Στο βίντεο που δημοσίευσε το Βήμα καταγράφονται οι συνθήκες οριακής διαβίωσης στο «Άγιος Παύλος» αλλά και οι κραυγές αγωνίας των κρατουμένων: «θα πεθάνουμε από τη βρομιά», ακούγεται χαρακτηριστικά τη στιγμή που η κάμερα δείχνει ακαθαρσίες, ενώ ασθενής κάνει λόγο ακόμη και για έλλειψη φροντίδας από τους γιατρούς, μέσα κι έξω από τον Κορυδαλλό, στα όρια του «κανιβαλισμού».
 
«Σε 25 τ.μ. ζούμε 19 άνθρωποι» καταγγέλλει κρατούμενος, δείχνοντας μεταξύ άλλων τη συμβίωση οροθετικού σε τελικό στάδιο και πάσχοντα από σακχαρώδη διαβήτη που βρίσκεται σε αναπηρική καρέκλα.


 
Παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη
 
Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του νοσοκοµείου των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και για την ανθρωπιστική µεταχείριση βαριά ασθενών και οροθετικών κρατουµένων ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).
 
 Οι ασθενείς κρατούµενοι στον Κορυδαλλό χρειάζονται κανονικό νοσοκοµείο, όχι «ειδική» φυλακή, αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση ήδη από το 2012, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επισηµάνει ότι οι ακατάλληλες και πεπαλαιωµένες υποδοµές, το απηρχαιωµένο θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας και ο ανεπαρκής αριθµός ιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκοµείο κρατουµένων Κορυδαλλού θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώµατα των ασθενών κρατουµένων. Επιπλέον έχει προβεί σε συγκεκριµένες διαπιστώσεις και προτάσεις για τη λειτουργία του νοσοκοµείου, µε εκτενή έκθεσή του στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.
 
Η ανεξάρτητη αρχή προσθέτει ότι το νοσοκοµείο έχει αφεθεί να µετατραπεί σε «ειδική» φυλακή, χωρίς να εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τις συνθήκες κράτησης. Για το λόγο αυτό, έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριµένα µέτρα αφενός για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του νοσοκοµείου, αφετέρου για την ανθρωπιστική µεταχείριση βαριά ασθενών και οροθετικών κρατουµένων. Οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη
 
Διαβάστε στο Tvxs.gr:

Τι απαντά το υπουργείο

«Αναμφισβήτητα, είναι δυσχερής η εικόνα του νοσοκομείου, καθώς συνωστίζονται ασθενείς κρατούμενοι» σχολιάζει ο Μαρίνος Σκανδάμης, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Βήμα. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για κραυγή αγωνίας ανθρώπων που έχουν την ατυχία να είναι και ασθενείς και κρατούμενοι. Όσον αφορά τη μετάδοση ασθενειών, μπορώ με σιγουριά να πω – όπως οι γιατροί μάς διαβεβαιώνουν – ότι οι όποιοι ασθενείς μπαίνουν σε καθεστώς απομόνωσης και θεραπείας».
 
Συμπληρώνει, δε, ότι «μόνο μέσα σε δύο χρόνια οι οροθετικοί αυξήθηκαν από 45 σε 139 στις φυλακές Κορυδαλλού. Το σημαντικό είναι ότι τους προσεχείς δυο μήνες θα ολοκληρωθεί ειδική πτέρυγα για τους οροθετικούς, με ξεχωριστή είσοδο, στην οποία και θα μεταφερθούν 80 ασθενείς. Παράλληλα, έχει ήδη περάσει η ρύθμιση για την αποσυμφόρηση των φυλακών και υπάρχουν σκέψεις για επέκτασή της κατά έξι μήνες, έτσι ώστε να αυξηθούν οι αποφυλακίσεις». Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι επίκειται η πρόσληψη 39 γιατρών εκ των οποίων οι πέντε θα κατευθυνθούν στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, ενώ σημειώνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ.

Ads