Απάντηση στο σημερινό Βήμα και σε όλους όσους “κατασκευάζουν” σενάρια για αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει ανακοίνωση του κόμματος. Η ανακοίνωση τονίζει ότι “αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων”. Στο κύριο άρθρο του Βήματος ο εκδότης της Σ. Ψυχάρης προεξοφλεί την αποχώρηση Παπανδρέου και χαρακτηρίζει την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού “γενναία” αλλά και “αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα”. Ομως κύκλοι προσκείμενοι στον κ Παπανδρέου δεν επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει παρόμοια απόφαση. Περιέργως, ούτε το σχετικό ρεπορτάζ του “Βήματος” που δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες επιβεβαιώνει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας… 

Ads

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ γίνεται εμφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει παρών στις πολιτικές εξελίξεις.  “Η επιτυχία της κυβέρνησης, η σταθερή πορεία της χώρας, η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν προτεραιότητα για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου…Απαιτείται συνέπεια και συγκέντρωση όλων των δυνάμεων της χώρας στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης – 27ης Οκτωβρίου και ικανοποίηση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την σύναψη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος”, σημειώνει η ανακοίνωση που καταλήγει με νόημα:

“Οτιδήποτε άλλο, όπως αναφορές ή σχόλια σε πάσης φύσεως ΜΜΕ, δεν απηχούν παρά διαθέσεις, προθέσεις και σχεδιασμούς άλλων”.

Στο κύριο άρθρο του κ. Ψυχάρη, επισημαίνεται ότι “η ιστορία θα κρίνει αργότερα το έργο” του κ, Παπανδρέου, τον οποίο επαινεί για τις “παλιότερες νεωτεριστικές πρωτοβουλίες” του, το “θάρρος”των αποφάσεων του κατά την τελευταία διετία και “την γενναιότητα” του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και τώρα από την προεδρία του κόμματος. 

Ads

Πάντα στη πρώτη σελίδα της εφημερίδας, ρεπορτάζ που έχει τίτλο “Ανοίγει το δρόμο για τη διαδοχή” αναφέρει ότι. την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε. τουλάχιστον 6 στενούς συνεργάτες του, “κοινωνούς της προθέσεως του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ”. Ομως το ρεπορτάζ αυτό παραπέμπει σε αναλυτικότερο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας, το οποίο συνοψίζει τις επαφές με τους 6 με την διαπίστωση ότι “ο κ. Παπανδρέου δεν δήλωσε με σαφήνεια ότι σκοπεύει να αποχωρήσει”.

Η ..τιμητική αποστρατεία στο πρωτοσέλιδο του Βήματος αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,που θεωρεί ότι υπονομευόταν από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και ΜΜΕ, τα οποια πιστεύει ότι τον εξαναγκασαν σε παραίτηση από την πρωθυπουργία.  Σύμφωνα με φιλικούς του κύκλους, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου. Στις σχετικές συζητήσεις με τα 6 στελέχη-υπουργούς  τόνισε ότι “συζητάει όλα τα ενδεχόμενα”, όπως κάνει άλλωστε για όλα τα θέματα που απασχολούν το κόμμα και την κυβέρνηση. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν στο Tvxs ότι οι επαφές αυτές είχαν ως σκοπό να βολιδοσκοπήσουν τα στελέχη του κόμματος για τις προθέσεις τους. 

Εξ άλλου στην σημερινή Καθημερινή δημοσιεύεται συνέντευξη με τον αμερικανό καθηγητή Ρίτσαρντ Πάρκερ, σύμβουλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος και δηλώνει ότι “ο Παπανδρέου μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός”.