Αγανάκτηση, θυμό και οργή αισθάνεται ολοένα και πιο έντονα η ελληνική κοινωνία η οποία βρίσκεται απέναντι στις συνέπειες της διαρκούς λιτότητας. Το γεγονός επιβεβαιώνουν ακαδημαϊκές έρευνες οι οποίες καταδεικνύουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά αποδοχής πρακτικών όπως το «γιαούρτωμα» και η χειροδικία εναντίον πολιτικών. Για αναμενόμενη εξέλιξη μιλά στο tvxs.gr ο ψυχολόγος της ΜΚΟ Κλίμακα Άρης Βιόλατζης.

Ads

Αφοπλιστικές στατιστικές

Μέσα από πρόσφατη έρευνα από το Εργαστήρι Κοινωνικής και Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προκύπτει ότι επιθέσεις με αυγά, γιαούρτια κ.ο.κ. ή χειροδικίες σε βάρος πολιτικών προσώπων θεωρούνται σήμερα «αποτελεσματικές πρακτικές» από αρκετούς πολίτες (κατά 30,4% το «γιαούρτωμα», κατά 21,2% η χειροδικία).

Το 17,1% των ερωτηθέντων (1.040 άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών) θεωρητικά εγκρίνει τον εμπρησμό αυτοκινήτων πολιτικών προσώπων, το 14,6% τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων καταστολής, το 7,9% την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών και το 6,2% την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας.

Ads

Στην πράξη, δηλώνει ότι θα συμμετείχε: το 26,8% σε επιθέσεις με αυγά και γιαούρτια, το 16,1% σε χειροδικία εναντίον πολιτικών, το 12,5% σε εμπρησμό αυτοκινήτων βουλευτών και υπουργών, το 12,6% σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων καταστολής, το 5% σε τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού και το 5,1% σε καταστροφές δημόσιας περιουσίας.

Όσον αφορά στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων οι οποίοι δήλωσαν ότι θα υιοθετούσαν ανάλογες πρακτικές για να απαντήσουν στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, το 38,4% αρνείται να τοποθετηθεί πολιτικά, το 18,4% αυτοπροσδιορίζεται ως «κέντρο», το 18,2% ως «αριστερά», το 13% ως «απόλυτα αριστερά», το 9% ως «δεξιά» και το 3,1% ως «απόλυτα δεξιά».

Η απόλυση, η δυσκολία εξεύρεσης θέσης εργασίας και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αποτελούν τους μεγαλύτερους φόβους της ελληνικής κοινωνίας.

Αναμενόμενη εξέλιξη

«Από την αρχαιότητα, οποιοδήποτε έντονο γεγονός στη ζωή ενός ανθρώπου, μιας οικογένειας, μια κοινότητας, μιας κοινωνίας, αυξάνει την ένταση του συναισθήματος, είτε αυτό είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό. Σε αυτό το πλαίσιο, λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων τις οποίες βιώνει ο άνθρωπος, μέσα από την ανάγκη του να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να πραγματώσει τα όνειρά του, μπορεί να υιοθετήσει έντονες συμπεριφορές που φτάνουν έως και σε διονυσιακές ακρότητες», εξηγεί ο ψυχολόγος της Κλίμακας Άρης Βιόλατζης, ο οποίος αναγνωρίζει ότι «το λιγότερο που μπορούν να αισθάνονται οι πολίτες σήμερα είναι οργή και αγανάκτηση, πρόκειται για απολύτως δικαιολογημένα συναισθήματα».