Η «πασοκοποίηση» μπορεί να έγινε πλέον διεθνής πολιτικής όρος για την εξαέρωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας μετά την ταύτισή της με τον νεοφιλελευθερισμό, το…. πρώτο και αυθεντικό ΠΑΣΟΚ όμως εξακολουθεί να πολιτεύεται με όρους άδοξου παρελθόντος.

Ads

Και αναζητά τους δρόμους της ανασύνταξης του στις παλαιές γνωστές του συνταγές των αρχηγικών διαγκωνισμών, των εσωκομματικών φατριών και του διχασμού. Αυτή περίπου είναι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής του Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο – μια συνεδρίαση, που δείχνει να αφήνει πίσω της ένα κόμμα μοιρασμένο στα δύο.

Την αφορμή έδωσε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που διοργανώνεται στο τέλος Ιουνίου και για τη μορφή και τους στόχους του συγκρούστηκαν ανοιχτά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και η ομάδα που κινείται περί τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Είναι μια σύγκρουση που ανέδειξε την, από καιρό υποβόσκουσα, κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών για τη δομή του φορέα που πρόκειται να δημιουργηθεί, για τα κόμματα και τις κινήσεις που θα μετάσχουν σ’ αυτόν, αλλά και το εάν το ιδρυτικό συνέδριο πρέπει να οδηγήσει σε ένα δεύτερο το οποίο θα εκλέξει και όργανα και αρχηγό.

Ads

Τη διεξαγωγή ενός τέτοιου δεύτερου συνεδρίου ζήτησε στην πράξη η ομάδα Ανδρουλάκη, την ώρα που στελέχη του επιτελείου Γεννηματά υπονοούν ότι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει ως απώτερο στόχο να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Τα ίδια στελέχη, δε, επισημαίνουν τους ανοιχτούς διαύλους που κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης τόσο με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, όσο και με την κίνηση των τριών εκσυγχρονιστών Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και Ραγκούση.

Ολη αυτή η κόντρα αποτυπώθηκε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με την κατάθεση, προς ψηφοφορία, ενός ξεχωριστού κειμένου από την ομάδα Ανδρουλάκη, και συγκεκριμένα με πρόταση των συνεργατών του Ανδρέα Σπυρόπουλου, Σωτήρη Ζαρπαλά και Έλενας Αναστασίου.

Το προεδρείο όμως αρνήθηκε να βάλει την πρόταση σε ψηφοφορία, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία είχε ήδη ολοκληρωθεί με έγκριση της πρότασης της προέδρου, ακολούθησε υψηλή ένταση και τα κομματικά μέλη που στηρίζουν Γεννηματά αποχώρησαν. Τα – λίγα – στελέχη που παρέμειναν στην αίθουσα προχώρησαν στην ψηφοφορία επί της πρότασης της ομάδας Ανδρουλάκη, το αποτέλεσμα όμως δεν έγινε αποδεκτό από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Και η μάχη έκλεισε – σ’ αυτή τη φάση της τουλάχιστον – με ένα σκληρό non paper της Χαριλάου Τρικούπη στο οποίο γίνεται λόγο για «δούρειους ίππους» και για «προσπάθεια διάλυσης και υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ».

«Στο τέλος της διαδικασίας και εντελώς αιφνιδιαστικά, μία μικρή ομάδα στελεχών καθοδηγούμενη από τον Νίκο Ανδρουλάκη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο non paper, «προσπάθησε να προκαλέσει τεχνητή κρίση ζητώντας να διεξαχθεί ψηφοφορία στη βάση κειμένου που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή. Παρέμειναν στην αίθουσα μόνοι τους. Είναι μία κίνηση υπονόμευσης της παράταξης και προσπάθεια διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και ναρκοθέτησης της πορείας της Συμπαράταξης».

Η απάντηση, ήρθε εξίσου αιχμηρά από μέλη της ομάδας Ανδρουλάκη που ανέφεραν ότι «τα παιδία (του μηχανισμού που ταλαιπωρεί την παράταξη τα τελευταία πέντε χρόνια) παίζει. Ευτυχώς για την παράταξη και ατυχώς για τους ίδιους, εν ου παικτοίς…».

Κατόπιν όλων αυτών, η κόντρα μεταφέρεται αύριο, Τρίτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι…