Στην καθαίρεση του κληρικού που κακοποιούσε την ανήλικη τότε και αποβιώσασα, Έλενα Φραντζή θα προχωρήσει η Ιερά Σύνοδος, στις 19 Απριλίου, ύστερα και από την αποκάλυψη των πρακτικών της Ιεράς Συνόδου (25 Ιουνίου 2015) που παραπέμπουν σε στημένη διαδικασία απαλλαγής του από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ads

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, την πρόταση για καθαίρεση αναμένεται να υποβάλει σε μια προσπάθεια εξιλέωσης ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, παρότι από τα πρακτικά προκύπτει ότι είχε αποσύρει τις κατηγορίες που βάρυναν τον ιερέα, καλώντας τη Σύνοδο, όπως «επιδεικνύουσα την επιείκειαν αυτής, αποκαταστήσει, κατ’ οικονομίαν, τον ιερέα».

Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Ησαΐας αναφερόμενος στον ιερέα είχε αναφέρει πως «έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί, τόσον ο ίδιος όσον και η οικογένειά του».

Ο μητροπολίτης Ταμασού θα ζητήσει τώρα την καθαίρεση ως οικείος επίσκοπος και εκ των πραγμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει έδαφος που να επιτρέπει σε οποιονδήποτε να κρυφτεί πίσω από νομικίστικα ζητήματα με σκοπό να αποτρέψει την καθαίρεση του ιερέα.

Ads

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ένας Συνοδικός, η καθαίρεση είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η Σύνοδος για να μετριάσει κάπως τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Τι αναφέρει σε επιστολή της η οικογένεια της Έλενας Φραντζή

Επιστολή απέστειλε η οικογένεια της Έλενας Φραντζή, στην οποία, μεταξύ άλλων, χαιρετίζουν την απόφαση του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα να παραπέμψει εκ νέου το ζήτημα «του θύτη Ιερέα στην Ιερά Σύνοδο για να επανεξετάσει εις βάθος το ζήτημα θέτοντάς το στις ορθές του διαστάσεις, ώστε να ακολουθήσουν οι δέουσες ενέργειες».

Αναφέρεται επίσης πως στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσουν σε σύσταση ιδρύματος επ’ ονόματι της Έλενας, που θα «έχει ως στόχο την παροχή νομικής αρωγής και ψυχοκοινωνικής στήριξης στα θύματα κακοποίησης και θα συμβάλλει στην προαγωγή της έρευνας στα θέματα αυτά. Ευελπιστούμε στην οικονομική επιχορήγηση της πολιτείας για την δημιουργία αυτού του Ιδρύματος».

Η επιστολή:

Οι οικείοι της Έλενας Φραντζή, δια του δικηγόρου μας κυρίου Σταύρου Σταυρινίδη, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο ως επίσης και πολιτικά πρόσωπα, φορείς και οργανωμένα σύνολα που εξέφρασαν τον σεβασμό τους για τον αγώνα της Έλενας όπως επίσης και την θλίψη τους για την απώλειά της.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα για την συστηματική φροντίδα που επέδειξε για την Έλενα τα τελευταία χρόνια, καθώς και πολιτικά πρόσωπα και επαγγελματίες του ιδιωτικού, δημοσίου και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στήριξαν έμπρακτα την Έλενα χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες για την ζωή της Έλενας.

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα να παραπέμψει εκ νέου το ζήτημα του θύτη Ιερέα στην Ιερά Σύνοδο για να επανεξετάσει εις βάθος το ζήτημα θέτοντάς το στις ορθές του διαστάσεις, ώστε να ακολουθήσουν οι δέουσες ενέργειες.

Θεωρούμε ότι η υπόθεση της Έλενας είναι ίσως η πρώτη του είδους της για τα κυπριακά δεδομένα. Καλούμε λοιπόν την Ιερά Σύνοδο να λάβει σοβαρά υπόψη τόσο το πνεύμα της Συνθήκης Λανζαρότε όσο και τον αναθεωρημένο Νόμο που διέπει την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας έτσι ώστε να αποφασίσει και να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το είδος της ποινής που θα επιβάλει στον Ιερέα.

Χαιρετίζουμε επίσης την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να επανανοίξει το φάκελο και να διώξει ποινικά την σύζυγο του Ιερέα, με βάση τα ευρήματα τόσο του πρωτόδικου Επαρχιακού Δικαστηρίου όσο και του Ανωτάτου Δικαστηρίου που φανέρωναν την εμπλοκή της στην υπόθεση της Έλενας. Είμαστε σίγουροι ότι θα απονεμηθεί και πάλι δικαιοσύνη και θα λάμψει η αλήθεια έστω και μετά το θάνατο της Έλενας.

Τέλος, απευθύνουμε θερμή έκκληση προς όλους τους επαγγελματίες  Ψυχολόγους και δημοσιογράφους και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ να σεβαστούν τη μνήμη της Έλενας και να παύσουν να παρουσιάζουν δημόσια παραπλανητικά και ανακριβή γεγονότα εξάγοντας διάφορα συμπεράσματα για την ζωή της Έλενας και για τον τρόπο και λόγο που απεβίωσε με αποτέλεσμα να εκθέτουν περαιτέρω τα προσωπικά  δεδομένα της Έλενας. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλάσσουμε τα δικαιώματά μας για να προβούμε σε σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία για την προσβολή θανόντων προσώπων.

Δηλώνουμε δε ότι στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσουμε σε σύσταση ιδρύματος επ’ ονόματι της Έλενας που θα έχει ως στόχο την παροχή νομικής αρωγής και ψυχοκοινωνικής στήριξης στα θύματα κακοποίησης και θα συμβάλλει στην προαγωγή της έρευνας στα θέματα αυτά. Ευελπιστούμε στην οικονομική επιχορήγηση της πολιτείας για την δημιουργία αυτού του Ιδρύματος.