Το ερώτημα για τους παροικούντες τηγ Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι εάν ο Σταμάτης Μαλέλης ήταν «εκτός γραμμής» όταν χαρακτήριζε «όλεθρο» μια πιθανή κυβέρνηση Μητσοτάκη και απέκλειε κάθε ενδεχόμενη συνεργασία μαζί της. Το ερώτημα είναι το… ποια είναι εν τέλει η «γραμμή» του ΚΙΝΑΛ και της ηγεσίας του – ή, ακριβέστερα, το εάν η Φώφη Γεννηματά έχει τελικά τη δυνατότητα και την πολιτική ελευθερία να αποτινάξει ανοιχτά και καθαρά τα δεσμά «προσάρτησης» στη ΝΔ που εξυφαίνονται επίμονα και επί μακρόν από συγκεκριμένα συστήματα.

Ads

Η απάντηση επί του τελευταίου, κρίνοντας από την εξέλιξη της παρέμβασης Μαλέλη, είναι μάλλον αρνητική. Και η όλη θύελλα ήρθε να καταδείξει τον απόλυτο διχασμό που επικρατεί εντός Κινήματος Αλλαγής για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά και αυτής καθαυτής της στρατηγικής πολιτικής επιβίωσης του φορέα.

Επί 24 ώρες μετά την δήλωση του γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλέλη ότι «δεν θα συνεργαστούμε σε μια κυβέρνηση-όλεθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη» και «δεν θα φοβηθούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική», ουδεμία αντίδραση είχε υπάρξει από την ηγεσία του Κινήματος.

Αντιθέτως, στελέχη που βρίσκονται κοντά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ διαβεβαίωναν ότι ο γραμματέας Επικοινωνίας κινήθηκε – έστω και με «οριακή εκφορά πολιτικού λόγου» – στο πλαίσιο που έχει θέσει η ίδια η Φώφη Γεννηματά. Προς επίρρωση τούτου, δε, επικαλούντο και την τελευταία ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό. «Εάν ο Μαλέλης μιλά για κυβέρνηση-όλεθρο, η ίδια η Φώφη είχε μιλήσει στη Βουλή για “δεξιά παλινόρθωση”», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο παλαιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Οπότε, τι ήταν εκείνο που μεσολάβησε για να φθάσει το ΚΙΝΑΛ από την αφωνία της πρώτης μέρας στις χθεσινές διαρροές περί «ενόχλησης» για τις δηλώσεις Μαλέλη; Και τι οδήγησε τον ίδιο τον Σταμάτη Μαλέλη σε, μισό έστω, βήμα πίσω από την αρχική – και σταθερή, όπως γνωρίζουν όσοι συνομιλούν μαζί του – τοποθέτησή του;

Η απάντηση εδώ, με βάση τις πληροφορίες και τα μηνύματα από την Χαριλάου Τρικούπη, δίνεται σε τριπλό επίπεδο. Το πρώτο έχει να κάνει με την, αναμενόμενη μεν, θυελλώδη δε αντίδραση που υπήρξε από τους θιασώτες και υποστηρικτές του σκληρού «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου – δηλαδή, από το «τόξο» Βενιζέλου και Λοβέρδου.

Σε δεύτερο επίπεδο, πρόσωπα της ηγετικής ομάδας δεν χρέωσαν στον Σταμάτη Μαλέλη τόσο παρέκκλιση από την κεντρική γραμμή, όσο «παγίδευση σε ένα παιχνίδι βολικό για τον ΣΥΡΙΖΑ». Κοινώς, του χρέωσαν ότι «τσίμπησε» στο δίλημμα των υποθέσεων περί μετεκλογικών συνεργασιών – ένα δίλημμα, που προσπαθεί πάση θυσία να αποκρούει το ΚΙΝΑΛ θεωρώντας ότι είναι παρελκυστικό και ενισχυτικό του διπολισμού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Το τρίτο σκέλος της απάντησης είναι απόρροια αυτής της εκτίμησης κι έχει να κάνει με την παρέμβαση του Νίκου Παππά. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σταθερός υπέρμαχος των προοδευτικών συγκλίσεων , πήγε ένα βήμα παραπέρα την τοποθέτηση Μαλέλη όχι μόνον «καλωσορίζοντάς» την, αλλά εντάσσοντάς την και σε «σειρά δηλώσεων, που πυκνώνει μια τάση για συνέχιση της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Σ’ αυτό το μήνυμα Παππά απάντησε, ουσιαστικά, ο ίδιος ο Σταμάτης Μαλέλης με τα δύο tweets που σηματοδότησαν και την μερική αναδίπλωσή του. «Κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν. Το ότι είναι νεοφιλελεύθερος ο Μητσοτάκης δεν σημαίνει ότι είναι προοδευτικοί αυτοί», έγραψε, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι «τις συνεργασίες θα τις καθορίσει ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του».

Η τελευταία όμως αναφορά, περί του καθοριστικού ρόλου της ψήφου, μάλλον εμπερικλείει και τον βασικό προβληματισμό του ΚΙΝΑΛ. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δείχνουν καθήλωση μακράν κάτω του στόχου για διψήφιο ποσοστό στις εκλογές, και το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζει καλά – και αναγνωρίζει επίσης – πως με αυτά τα ποσοστά κάθε συζήτηση για σύγκλιση, πόσο μάλλον συνεργασία με τη ΝΔ, ισοδυναμεί με πολιτικό αυτοχειριασμό. Τα δεσμά όμως του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μπλοκ εξακολουθούν να εγκλωβίζουν τη Φώφη Γεννηματά και να παρατείνουν τα αδιέξοδα του ΚΙΝΑΛ.

Και, στο πολιτικό δια ταύτα, δίνουν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει την πίεση προς το ΚΙΝΑΛ και, κυρίως, να παγιώνει την κυριαρχία του στον χώρο της κεντροαριστεράς. Ενδεικτική εδώ ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ «επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές με μοναδικό στόχο να είναι χρήσιμοι στις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να επανέλθει η πιο σκληρή Δεξιά στην εξουσία».