Το Βερολίνο ξαναπαίρνει τ’ όπλο του με τον Σόιμπλε να «πυροβολεί» κατά Τσίπρα και την καγκελαρία κατά ΔΝΤ.

Ads

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία εντός 48 ωρών», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, απαντώντας στην χθεσινή δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού. Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ είπε ότι «απαιτούνται περίπλοκες διαδικασίες για ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται πρώτα αίτηση από την Ελλάδα για ένα νέο δάνειο.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της καγκελαρίας ανοίγει μέτωπο με το ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει και μέσω μεταρρυθμίσεων. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να γίνει κούρεμα». Ο Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε, πάντως, ότι η Γερμανία θέλει ακόμη να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, υποστηρίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση.

«Η ελληνική οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», είπε ακόμη.
Το μήνυμα της καγκελαρίας έρχεται ακριβώς μετά την έκθεση-ομολογία του ΔΝΤ που, κόντρα στην πάγια θέση του Βερολίνου, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για νέο πακέτο διάσωσης την γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Ads

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία θέλει ακόμα το ΔΝΤ να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση.
Την πίεση προς την Αθήνα επέτεινε, πάντως, και ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα «αποτελεί αποτελεί σχετικά μικρό πρόβλημα για την Ευρώπη».