Με την ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – Ευρώπης να έχει υπάρξει δύσκολη ακόμη και για το ελληνικό κοινοβούλιο, το Βερολίνο καλείται σήμερα να πει το «ναι» ή το «όχι» στη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας. Η γερμανική ηγεσία συνεχίζει να τορπιλίζει το τεταμένο κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, με την έγκριση της χρηματοδότησης να κερδίζει ωστόσο τις πιθανότητες.

Ads

Το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζει εκτάκτως το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας προκειμένου να εξουσιοδοτήσει τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για την παροχή νέας δανειοδότησης προς την Ελλάδα.

Η στάση της Γερμανίας η οποία έχει κατά πολύ διαμορφωθεί από τις πιέσεις που Γερμανοί βουλευτές άσκησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αντιδρώντας έντονα για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της Ελλάδας, παραμένει σκληρή.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σοιμπλε χαιρέτισε την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως ένα καλό βήμα, επέμεινε ωστόσο ότι το προσωρινό Grexit θα αποτελούσε καλύτερη εξέλιξη.

Ads

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επίσης υπεραμύνθηκε της συζήτησης περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU/CSU). «Θεωρώ ότι είναι δικαίωμά μας να εξετάζουμε και να συζητούμε κάθε δυνατή επιλογή για μία τέτοια κατάσταση» υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματός της.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε παραδεχτεί πως το λεγόμενο σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit ήταν σε γνώση τόσο της Άνγκελας Μέρκελ, όσο και του κυβερνητικού της εταίρου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως έγραφε πάντως εχθές η Deutsche Welle θεωρείται βέβαιο ότι στην σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή μια συντριπτική πλειοψηφία θα υπερψηφίσει την πρόταση έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ζητούμενο στις γραμμές των Γερμανών συντηρητικών (χριστιανοδημοκρατών και βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών) είναι πόσοι βουλευτές θα καταψηφίσουν εν τέλει την πρόταση που θα καταθέσει η γερμανική κυβέρνηση για το τρίτο πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ερώτημα αν ο αριθμός τους θα είναι αισθητά μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην ψηφοφορία του Φεβρουαρίου για την παράταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. 29 από τους 311 βουλευτές της Κ.Ο. είχαν ψηφίσει τότε όχι», ανέφερε η Deutsche Welle.

«Το γεγονός πάντως ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα αρκετοί από εκείνους που είχαν εκφράσει έντονες ενστάσεις, δεν προχωρούν σε δηλώσεις, είτε έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών που θα καταψηφίσουν τελικά την πρόταση της κυβέρνησης δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερος από το Φεβρουάριο», σημείωνε.

Στο μεταξύ, διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί πολίτες για το αν θα πρέπει να δανειοδοτηθεί εκ νέου η Ελλάδα ή όχι. Υπέρ της απόρριψης του νέου ελληνικού προγράμματος στήριξης από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας τάσσεται το 49% των Γερμανών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτο καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Αντιθέτως, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Βουλή πρέπει να εγκρίνει την πρότασης.