Οριστικό σήμα στους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα ότι δεν τους αφορά η οποιαδήποτε συμφωνία επιστροφής και «ανταλλαγής» κλείσει με την Τουρκία στέλνει και το Βερολίνο – ένα σήμα που, στην πράξη σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μας για άγνωστο διάστημα.

Ads

«Στέγαση και παραμονή» στην Ελλάδα

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό μήνυμα της Αγκυρας, δήλωσε σήμερα ότι η τουρκική πρόταση επανεισδχής θα αφορά όσους έλθουν στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία. Ως εκ τούτου, όπως πρόσθεσε, η επικείμενη σύνοδος κορυφης της 18ης Μαρτίου θα εστιάσει στη στήριξη προς την Αθήνα «για να μπορεί να προσφερθεί σε σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα».

«Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μία πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση» δήλωσε ο Στέφαν Ζάιμπερτ.

Ads

Στο ερωτημα εάν, από την στιγμή που θα ισχύει η συμφωνία όσοι βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορούν να ελπίζουν σε κάποια «ειδική ρύθμιση» όσον αφορά την διαδικασία ασύλου,ο γερμνός κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης -της οποίας τα βασικά σημεία έχουμε χαιρετίσει- ήταν, η λύση να ισχύει από την στιγμή που θα έχει αποφασιστεί, και θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά».

Η κοινή δήλωση των 28

Στην κοινή δήλωση των 28 ηγετών της ΕΕ μετά τη σύνοδοτης 7ης Μαρτίου αναφερόταν ήδη πως το σχέδιο συμφωνίας που συμφωνείται με την Τουρκία για επανεισδοχή προσφύγων και «ανταλλαγή» σε βάση έναν προς έναν (μια απ’ ευθειας μετεγκατάσταση στην Ευρώπη για κάθε μία επανεισδοχή) θα ισχύσει για όσους έχουν φθάσει στα ελληνικά «μετά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία».

Χθες επίσης ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά εκείνους που θα φτάσουν αφού η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.

«Θα δεχθούμε πίσω χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, αλλά όχι εκατομμύρια» είπε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ο τούρκος υπουργός.

Ανησυχία για αύξηση των ροών

Στην πράξη, το χρονικό αυτό όριο σημαίνει πως όσοι πρόσφυγες βρίσκονται ήδη ή φθάσουν στην Ελλάδα τουλάχιστον έως τη νέα σύνοδο κορυφής της 18ης Μαρτίου δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν εδώ αναμένοντας αργότερα την ενδεχόμενη ενεργοποίηση (;) της περσινής συμφωνίας μετεγκατάστασης 160.000 ανθρώπων στις χώρες της Ε.Ε.

Με δεδομένη, ωστόσο, την κάθετη έως τώρα άρνηση των σκληρών κεντροευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν, παρά τη δέσμευσή τους, προσφυγες στο έδαφός τους το σχέδιο της μετεγκατάτασης παραμένει μετέωρο και ενισχύει τιςεκτιμήσεις για πολύμηνο εγκλωβισμό στην Ελλάδα ακόμη και 100.000 προσφύγων – έναν αριθμό που έδειξε χθες και ο αρμοδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εκείνο που ανησυχεί επίσης κυβερνητικούς παράγοντες είναι το ενδεχόμενο στο μεσοδιάστημα έως την υπογραφή της συμφωνίας με την Ε.Ε. η Τουρκία να αυξήσει εσκεμμένα – και ατύπως πάντοτε – τη ροή προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά. Ηδη, μετά η σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα έχει ανέβει στις 42.000 από τις 22.000 και αυξάνεται σχεδόν καθημερινά.