Στα χέρια της Γερμανίας περνά ξανά σήμερα το σίριαλ της εκταμίευσης της δόσης, με το EuroWorkingGroup πάντως να έχει δώσει πλέον το «πράσινο φως» και με το θετικό σενάριο της κυβέρνησης να προσδιορίζει την αποστολή των 7,5 δις στην Αθήνα στο διάστημα από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου.

Ads

«Πράσινο φως» από το EWG

Στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στο Ελσίνκι, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνη είπαν το τελικό «ναι» για την εκταμίευση, και η τελευταία πράξη του «μαρτυρίου της σταγόνας» θα παιχτεί πλέον στην έγκριση από το Eurogroup στις 16 Ιουνίου αλλά και στις ψηφοφορίες που θα γίνουν σε πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Αμφότερες οι διαδικασίες θεωρούνται τυπικές και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ πως παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 16 του μήνα, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να αποφασίσει την εκταμίευση.

Ads

Εως τότε αναμένεται να έχουν δοθεί και οι εγκρίσεις των πέντε κοινοβουλίων – Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, Σλοβακίας και Ισπανίας -, με τον τόνο να δίνεται από την Bundestag.

Σήμερα αποφασίζει η γερμανική Βουλή

Η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής συνεδριάζει ξανά σήμερα και, παρά την προχθεσινή μετάθεση της απόφασης, ελληνικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι πλέον θα δώσει το «πράσινο φως».

Προχθές, η γερμανική Βουλή μετέθεσε τη συζήτηση ζητώντας να πληρωθούν προηγουμένως όλα τα προαπαιτούμενα – γεγονός, που πιστοποίησε χθες το βράδυ το EuroWorkingGroup.

Με δεδομένη, πάντως, την ιδιαίτερη πολιτική ευαισθησία επί του ελληνικού ζητήματος στη Γερμανία και, παρά τη θετική εισήγηση Σόιμπλε, άπαντες αναμένουν να επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία και στην πράξη καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια επί δύο ζητημάτων.

Ο ΟΤΕ και το «ακαταδίωκτο»

Το πρώτο είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η Αθήνα έχει πράξει όλα όσα έπρεπε και το θέμα πλέον αφορά τη Deutsche Telekom. Και μετά το χθεσινό EuroWorkingGroup, πάντως, δεν είχε γίνει σαφές εάν το ζήτημα του ΟΤΕ θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος Ιουλίου ή θα κλείσει τώρα.

Γκρίζα ζώνη παραμένει και το θέμα της θέσπισης του ακαταδίωκτου για τη διοίκηση του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο, επίσης σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, παραπέμπεται σε μεταγενέστερο χρόνο.