Mε έναν ακόμη εκβιασμό εταιρικής… αλληλεγγύης και με α λα καρτ εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, η Ευρώπη επιχειρεί το τελικό βήμα για να υψώσει το «τείχος του Αιγαίου» στα προσφυγικά κύματα.

Ads

Όχημα αυτού του νέου εκβιασμού γίνεται το σχέδιο Τίμερμανς – Αβραμόπουλου για την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, ενώ τελικός αποδέκτης είναι και πάλι η Ελλάδα, η οποία στην πράξη καλείται να εκχωρήσει το κυριαρχικό, εθνικό δικαίωμα φύλαξης των συνόρων της στην πανευρωπαϊκή νέα Frontex. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλείται με το γνωστό πλέον και ως «νέο Grexit», την έξωση από τη συνθήκη Σένγκεν.

Το σχέδιο, που αποτελεί την αναμενόμενη εδώ και μήνες πρόταση της Κομισιόν για τη φύλαξη των εθνικών συνόρων, προβλέπει ότι η νέα συνοριοφυλακή με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακή (European Border and Coast Guard) θα μπορεί να επεμβαίνει χωρίς αίτημα και συγκατάθεση του εμπλεκόμενου κράτους – μέλους.

Financial Times: Σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας

Ads

Είναι ένα σχέδιο που δεν αναφέρεται μεν στην Ελλάδα αλλά την φωτογραφίζει ευθέως – «είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας», όπως γράφουν οι Financial Times –  και αναμένεται να αποτελέσει το… hotspot της διήμερης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

‘Οπως γράφουν επίσης οι Financial Times, η πρόταση της Κομισιόν έχει ήδη την στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας και η μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα εστιάσει στην άμβλυνση του κομβικού στοιχείου που αφορά την αυτόματη επέμβαση στο Αιγαίο της πανευρωπαϊκής συνοριακής και ακτοφυλακής και αγγίζει καθαρά θέματα εθνικής κυριαρχίας.

«Δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα» είναι το μήνυμα που έστειλε από χθες ήδη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, προειδοποιώντας ευθέως ότι η ύπαρξη της συνθήκης Σένγκεν εξαρτάται από την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αποκρούσει τον νέο αυτό εκβιασμό τασσόμενη μεν υπέρ της δημιουργίας πανευρωπαϊκού μηχανισμού φύλαξης, αλλά θέτοντας ως προϋπόθεση η δράση της νέας συνοριοφυλακής να έχει την έγκριση του εμπλεκόμενου κράτους – μέλους.
Κατά τις ίδιες πηγές, κοντά στην ελληνική θέση βρίσκονται και άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

«΄Οχι» από Κοτζιά στις κοινές περιπολίες

Το στίγμα των ελληνικών προθέσεων έδωσε ήδη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαίοι κινούνται με σπουδή και προχειρότητα ενώ, ταυτόχρονα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Η ανησυχία, άλλωστε, της ελληνικής πλευράς είναι ότι στη σύνοδο των Βρυξελλών όσο και στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν επί του σχεδίου της Κομισιόν, θα επιχειρηθεί να περάσουν πλαγίως οι κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.

Εξ ου και, ήδη, η ελληνική αντιπροσωπεία καταβάλει προσπάθειες να αλλάξει η γενική διατύπωση περί «κοινών επιχειρήσεων», που υπάρχει στο κείμενο.

Η «νέα Frontex»

Το σχέδιο της Κομισιόν για την διάδοχο της Frontex προβλέπει ότι το νέο σώμα θα στελεχωθεί από 1.000 άτομα μόνιμου προσωπικού και άλλους 1.500 εφέδρους έως το 2020.

Με βάση την πρόταση που παρουσιάστηκε χθες στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής, η ανάπτυξη της νέας ευρωπαϊκής δύναμης θα γίνεται μόνον σε «επείγουσες καταστάσεις» και όταν αποδεικνύεται ότι «η εθνική υπηρεσία φύλαξης συνόρων δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί» την κρίση.

Σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης, η εμπελεκόμενη χώρα της Ε.Ε. θα καλείται να αναλάβει «διορθωτική δράση» κι εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η Κομισιόν θα εκδίδει οδηγία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμης στην περιοχή- μια οδηγία, που θα εγκρίνεται με ειδική, και όχι απόλυτη, πλειοψηφία από τα 28 κράτη-μέλη.

Στην πράξη, κι εάν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, η Ε.Ε. θα μπορεί με απόφαση ειδικής πλειοψηφίας και χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας να στέλνει τη συνοριοφυλακή σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Η αλλαγή της συνθήκης Σένγκεν

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει επίσης αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, έτσι ώστε να διενεργούνται κατά περίπτωση έλεγχοι και σε ευρωπαίους πολίτες στα – χερσαία και θαλάσσια – εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Προβλέπεται ακόμη ταυτοποίηση των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών με βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στην Ε.Ε. δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Οι έλεγχοι αυτοί θα είναι υποχρεωτικοί από και προς τρίτες χώρες.