Είναι σαφές ότι το Βερολίνο δεν έχει σκοπό να διαταράξει τις σχέσεις του με το ΔΝΤ εξαιτίας της προστριβής της Αθήνας με το Ταμείο με αφορμή τα wikileaks. 

Ads

Η Άνγκελα Μέρκελ προς το παρόν ακολουθεί τη γνωστή της στρατηγική, αυτή της «σφίγγας», χωρίς να έχει κάνει κάποιο σαφές σχόλιο για το θέμα ενώ στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. 

Ο Σόιμπλε από την άλλη στον γνωστό του ρόλο ξεκαθάρισε μέσω του εκπροσώπου του, Μάρτιν Γιέγκερ, ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να διχαστεί με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Όσον αφορά την «ταμπακιέρα», δηλαδή την ουσία τον συνομιλιών, ο Σόιμπλε προφανώς δε βλέπει καμία, με τον Γιέγκερ να λέει: «για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν». 

Ads

«Δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές φιλικών συνομιλιών και κατόπιν το περιεχόμενο τους να δημοσιοποιείται» πρόσθεσε. Για το θέμα της αξιολόγησης υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αισιόδοξος ότι αυτή θα ολοκληρωθεί ως το ελληνικό Πάσχα «παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. 

Παρά την επιμονή του Βερολίνου στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πάντως, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν κάνει βήμα πίσω από τη δική του άποψη για τη διαγραφή του χρέους με τον εκπρόσωπό του να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος κι ότι δεν συζητείται ελάφρυνση του χρέους αυτή τη στιγμή.  

Εξάλλου και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ ερωτηθείς για τη διαρροή των wikileaks επανέλαβε ότι για το Βερολίνο δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές και διαρροές. «Κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Όχι για εμάς».