«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και ό,τι έχουμε να συζητήσουμε με τη χώρα, το συζητούμε με την κυβέρνηση της χώρας και τους συνεργάτες της», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Die Welt που ήθελε τη Γερμανική πρεσβεία της Αθήνας να έχει υποβάλει έκθεση στην οποία περιγράφει την Ελλάδα ως «ακυβέρνητο καράβι».

Ads

Νωρίτερα, η Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα διέψευσε την εφημερίδα, η οποία σε δημοσίευμά της υποστήριζε πως σε εσωτερικό έγγραφο η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «ακυβέρνητο καράβι» σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης. Το εν λόγω δημοσίευμα, που απηχεί τις θέσεις των «νοσταλγών» του Grexit της φράξιας του Σόιμπλε και των εγχώριων φίλων και συμμάχων τους, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο  Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε επίσης ότι δεν έχει υπόψη του την εν λόγω έκθεση, αλλά σημείωσε και ότι δεν θα έκανε αναφορά σε εσωτερικές εκθέσεις. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η γερμανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν θα κάνω εδώ κάποια εσωπολιτική αξιολόγηση. Κατά τα άλλα, το θέμα δεν είναι να είναι ευχαριστημένο κάποιο από τα κράτη-μέλη, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας συνολικά. Αυτό συζητείται τακτικά, γι’ αυτό υπάρχουν οι θεσμοί, γι’ αυτό υπάρχει το Eurogroup. Δεν κάνουμε εδώ διμερείς αξιολογήσεις».

Η Γερμανική πρεσβεία διαψεύδει τη Die Welt

Η Γερμανική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «υποτιθέμενη εσωτερική αλληλογραφία» και σημειώνει πως τόσο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, όσο και η Πρεσβεία δεν σχολιάζουν τα δημοσιεύματα του Τύπου. Όπως υπογραμμίζεται, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας «κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα».

Ads

Ικανοποίηση μετά την οργή στο Μαξίμου

Ήδη από χθες, το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του για το δημοσίευμα έκανε λόγο για «αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδας, που παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν». «Παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της», σημείωνε.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε ότι «απέδωσε η σκληρή, επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου».

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ότι η επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ η κυβέρνηση με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα απέδωσε.

Εξέφρασαν μάλιστα την ικανοποίηση τους γιατί στην ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας:

* Γίνεται λόγος για «υποθετική αλληλογραφία» μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της πρεσβείας της στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η Die Welt στήριξε το άρθρο της «η Ελλάδα είναι ακυβέρνητο καράβι» σε εσωτερικό σημείωμα της πρεσβείας, με ημερομηνία την 1η Δεκεμβρίου.

* Αναφέρεται η στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης «στις δύσκολες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση -κάτι που το Μαξίμου ερμηνεύει ότι αφορά και στο οικονομικό και στο προσφυγικό πεδίο.