Την έγκρισή της για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έδωσε η Eπιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Ads

Η απόφαση της επιτροπής της Μπούντεσταγκ έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Euro-working Group έκρινε πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και εισηγήθηκε την αποδέσμευση των χρημάτων.

Η οριστική έγκριση αναμένεται να δοθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που συνεδριάζει στο πλαίσιο του Eurogroup, στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

«Πράσινο φως» από το EWG

Στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup στο Ελσίνκι, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνη είπαν το τελικό «ναι» για την εκταμίευση, και η τελευταία πράξη του «μαρτυρίου της σταγόνας» θα παιχτεί πλέον στην έγκριση από το Eurogroup στις 16 Ιουνίου αλλά και στις ψηφοφορίες που θα γίνουν μετά τη Γερμανία και σε άλλα 4 εθνικά κοινοβούλια.

Ads

Αμφότερες οι διαδικασίες θεωρούνται τυπικές και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ πως παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 16 του μήνα, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να αποφασίσει την εκταμίευση.

Εως τότε αναμένεται να έχουν δοθεί και οι εγκρίσεις των άλλων4 κοινοβουλίων – , Ολλανδίας, Φινλανδίας, Σλοβακίας και Ισπανίας.

Το θετικό σενάριο της κυβέρνησης να προσδιορίζει την αποστολή των 7,5 δις στην Αθήνα στο διάστημα από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου.

Οι γκρίζες ζώνες

Δύο γκρίζες ζώνες συνεχίζουν να παραμένουν στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ασάφεια εξακολουθεί να υπάρχει για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η Αθήνα έχει πράξει όλα όσα έπρεπε και το θέμα πλέον αφορά τη Deutsche Telekom. Και μετά το χθεσινό EuroWorkingGroup, πάντως, δεν είχε γίνει σαφές εάν το ζήτημα του ΟΤΕ θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος Ιουλίου ή θα κλείσει τώρα.

Γκρίζα ζώνη παραμένει και το θέμα της θέσπισης του ακαταδίωκτου για τη διοίκηση του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο, επίσης σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, παραπέμπεται σε μεταγενέστερο χρόνο.