«Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει γίνει μία βιτρίνα, πίσω από την οποίαν εκπληρώνονται άλλες δεσμεύσεις»: αυτό κατήγγειλε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο Χρ. Βερναρδάκης, εκφράζοντας συγχρόνως τη βούληση να σταματήσει το φαινόμενο αυτό. Για το λόγο αυτό και είναι ανοικτό, όπως είπε, «το ενδεχόμενο ενός μεγάλου Grexit από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ίσως είναι μία λύση», παραπέμποντας και στις αντίστοιχες δράσεις που είχαν γίνει στο εξωτερικό κατά το παρελθόν.

Ads

Όπως εξάλλου ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Επικρατείας, όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε «μια αρρωστημένη κατάσταση στα όρια της παρανομίας», για αυτό και χρειάζεται βαθύ νυστέρι, δήλωσε. «Η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη προς όλους», σύμφωνα με το αυστηρό μήνυμα Βερναρδάκη, που είπε επίσης ότι πρέπει να τελειώσει το «παραμύθι» ότι 5.000 άνθρωποι μπορούν να κατευθύνουν πολιτικές αποφάσεις.

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ακόμη με έμφαση πως θα στεναχωρηθεί πάρα πολύ εάν δει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «βουλευτές μιας συλλογικότητας, μιας αριστερής κυβέρνησης, να αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα, για να εξυπηρετήσουν μία εκλογική τους πελατεία. Εδώ πρέπει να είμαστε κάθετοι. Συμμετέχουμε», διεμήνυσε ο Χρ. Βερναρδάκης, «σε μία πολιτική μάχη, έχουμε μία ιδεολογία. Δεν είναι διαχείριση, ούτε μικροπελατειακών καταστάσεων, ούτε να κλείνουμε τα μάτια δεξιά και αριστερά. Αυτές είναι οι παθογένειες της πολιτικής. Αυτό εννοούσε ο Τσίπρας χτες όταν είπε -και πράγματι το είπε- σε έξαλλη κατάσταση, ότι αυτή την ιστορία θα την τελειώσει. Γιατί ακριβώς επειδή δεν τον κρατάει κανείς, δεν έχει και κανένα λόγο να την κουκουλώσει», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Κάλεσε επιπλέον τους ακροατές να αναλογισθούν τι θα γινόταν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. «Σε αυτό το πλαίσιο, με παράγοντες που μπαίνουν μέσα στα γήπεδα με όπλα, ντουφέκια και στρατούς που στοιχίζονται πίσω από αυτές τις ηγεσίες, μπορεί να γίνει; Το επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον αυτό; Δεν θα ήταν υπόλογη η κυβέρνηση εάν δεν σταματούσε αυτή τη διαδικασία;», διερωτήθηκε ο Χρ. Βερναρδάκης.

Ads

Φίλης: Να καθιερωθεί ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ΜΜΕ και αθλητικών ομάδων

Επειδή, υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά βίας, τραμπουκισμών και διασυρμού των θεσμών στον χώρο του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει «μια από τα ίδια» τόνισε ο Ν. Φίλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». 

Η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη:

Με αφορμή τα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας, με πρωταγωνιστή τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, η κυβέρνηση αποφάσισε την διακοπή του πρωταθλήματος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, ότι αυτά τα φαινόμενα θα σταματήσουν, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος. Πρόκειται, για μια άμεση αντίδραση και μια υπεύθυνη στάση, που ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχει αποτελέσματα.

Όμως, επειδή, υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά βίας, τραμπουκισμών και διασυρμού των θεσμών στο χώρο του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει «μια από τα ίδια». Από αυτή την άποψη με προβληματίζει το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως άμεση απάντηση η διακοπή του πρωταθλήματος, που μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες και φοβάμαι, μήπως δημιουργηθούν συνθήκες διάλυσης, μέσα από την οποία τελικώς, να υπάρξει συμψηφισμός ευθυνών και ατιμωρησία και έτσι να διασωθούν οι «νονοί» του ποδοσφαίρου σε βάρος βέβαια του αθλητισμού.

Η αυστηρή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας εναντίον των πρωταγωνιστών των επεισοδίων είναι μονόδρομος και πρέπει ταχύτατα να ενεργοποιηθεί erga omnes. Και κάτι τέτοιο, δεν συνέβη, δυστυχώς, ακόμη κι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ εισήλθε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο και αντί να συλληφθεί από την αστυνομία, αφέθηκε να προκαλεί και να απειλεί. Η κοινή γνώμη, φίλαθλη ή μη, δεν ανέχεται πια προέδρους ΠΑΕ και παράγοντες του αθλητισμού σε ρόλο «πιστολέρο» ή σερίφη, σε ρόλο αρχηγού οπαδικών στρατών ή σε ρόλο επίδοξου ιδιοκτήτη ολόκληρων πόλεων της χώρας. Ο χώρος του ποδοσφαίρου πρέπει να απαλλαγεί με κάθε τρόπο από τις «μαφίες» που χρόνια τώρα τον λυμαίνονται.

Η διακοπή του πρωταθλήματος και όσα μέτρα αποφασιστούν στο ενδιάμεσο, πρέπει να θωρακίσουν το ποδόσφαιρο από αυτές τις άθλιες καταστάσεις. Αυστηρός έλεγχος του διακινούμενου μαύρου χρήματος, διάλυση των οπαδικών στρατών, απομάκρυνση από το ποδόσφαιρο των εμπλεκομένων σε παράνομους στοιχηματισμούς ή άλλες εγκληματικές δράσεις, όπως το λαθρεμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών, θέσπιση των πιο αυστηρών κανόνων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για το χτύπημα της βίας, εξουδετέρωση της διαπλοκής ποδοσφαιρικών παραγόντων και πολιτικού συστήματος, είναι μέτρα που πρέπει με επιμονή, αποφασιστικότητα και σχέδιο να εφαρμοστούν. Χρειαζόμαστε τολμηρά βήματα, όπως για παράδειγμα, να εξεταστεί η θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιοκτησίας ΜΜΕ και ιδιοκτησίας αθλητικών ομάδων. Η διαπλοκή αυτή, αποτελεί μια από τις χειρότερες εκδοχές, καθώς επεκτείνεται και σε επιχειρηματικές πιέσεις ή και εκβιασμούς, καθώς και στη συγκρότηση πελατειακών δικτύων. Η Αριστερά έχει καθήκον να κόψει και αυτόν τον ομφάλιο λώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσε άλλη μια αιτία να βυθιστεί η χώρα στην οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση.

Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και να επιληφθεί του θέματος.