Αίσθηση προκαλεί η κλήση σε ακρόαση του προέδρου της Attica Bank, Παναγιώτη Ρουμελιώτη από την διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας την προσεχή Δευτέρα 4 Μάρτιου.
Η επιστολή του επικεφαλής της εποπτικής Αρχής της ΤτΕ Σπύρου Παντελιά προς τον πρόεδρο της τράπεζας έρχεται ως συνέχεια της φημολογίας ότι ο κ. Ρουμελιώτης δέχεται πιέσεις από τραπεζικούς κύκλους ακόμα και για την αποχώρησή του από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης καλείται να προσέλθει στην εποπτεύουσα αρχή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις γιατί λειτουργεί ως εκτελεστικό μέλος της τράπεζας, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται από τις αρμοδιότητες της θέσης του. Επιπλέον, ασκείται κριτική στον κ. Ρουμελιώτη γιατί δεν επιτελεί αποτελεσματικά το ρόλο του προέδρου και δεν συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Attica Bank είναι αυτός που συνέβαλε θετικά ώστε να κλείσει η δεύτερη τιτλοποίηση των 700 εκατομμυρίων ευρώ NPES, μέσω της οποίας διεσώθη η τράπεζα ενώ ο ίδιος πρωτοστάτησε στο να επιστραφούν τα προβληματικά δάνεια που είχε χορηγήσει η τράπεζα στα κόμματα.

«Προσχηματική και πολιτικού χαρακτήρα κίνηση»

Ads

Αβάσιμα χαρακτηρίζουν πηγές προσκείμενες στον ίδιο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, όσα του καταμαρτυρώνται από την Τράπεζα Ελλάδος, με αφορμή τη συγκεκριμένη κίνηση.
Μια πρόσκληση που οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν προσχηματική και πολιτικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, πρόκειται για αόριστες κατηγορίες που δεν μπορούν ούτε να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Ρουμελιώτη, ούτε, πολύ περισσότερο, να επιφέρουν κυρώσεις, εκτός αν η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί εκτελεστικά καθήκοντα.

Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι ο Π. Ρουμελιώτης ήταν εκείνος που, μεταξύ άλλων ενεργειών, απαίτησε την επιστροφή των δανείων των πολιτικών κομμάτων τα οποία είχαν δοθεί σε fund για την εκποίησή τους σε εξευτελιστικές τιμές. Συνεργάτες του έλεγαν επίσης ότι ο καθηγητής, πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και οι διοικητικές του ικανότητες έχουν κριθεί τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από τα ευρωπαϊκά όργανα.

«Συμπερασματικώς, η πρόσκληση σε ακρόαση είναι προσχηματική και έχει πολιτικό χαρακτήρα», τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον κ. Ρουμελιώτη.