«Χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, χρειάζονται συνεργασίες, χρειάζεται αίσθημα ευθύνης, χρειάζεται εθνική συστράτευση και δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναπαράγει ή διευκολύνει τεχνητές πολώσεις», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με την πρόταση για κατάργηση του bonus των 50 εδρών.

Ads

Όπως αναφέρει ο πρόεδρο τους ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην Real News, το ισχύον εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών «είναι κατάλοιπο της περιόδου πριν την κρίση»

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις περί ηττοπάθειας τις οποίες έχει εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνει ότι η ηττοπάθεια αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ «ο οποίος έχει πάθει πλήρη απώλεια της αίσθησης των μεγεθών».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «ριζοσπαστική» πρόταση για τα κόκκινα δάνεια «αρχής γενομένης από τα κόκκινα δάνεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και φυσικά από την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στα στεγαστικά δάνεια, με ένα τρόπο που διευκολύνει την αγορά και τα νοικοκυριά χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα ούτε για το τραπεζικό σύστημα, ούτε για τους δημοσιονομικούς στόχους του κράτους».

Ads

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, εκτιμά ότι η συζήτηση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του «μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα», υποστηρίζοντας ότι το χρέος «είναι βιώσιμο».

«Το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα», προσθέτει, σημειώνοντας όποιοι υποστηρίζουν μονομερείς ενέργειες λέγοντας «λεβέντικες» δημαγωγίες, «δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι διεθνείς συσχετισμοί». «Θα δεχτώ να συζητήσω δήθεν καινοτόμες ιδέες της αντιπολίτευσης, όταν και αυτοί θα έχουν καταφέρει να κουρέψουν όχι 180 δις. ευρώ αλλά ένα μόλις ευρώ», αναφέρει.

ΣΥΡΙΖΑ: Καλά ξεμπερδέματα…

«Είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά και ταυτόχρονα σχιζοφρενικό ο αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης να εισηγείται την ανάγκη διαμόρφωσης μιας άλλης κυβέρνησης και μάλιστα “με προοδευτικό πρόσημο”, σε αντίθεση με αυτήν που συμμετέχει και στηρίζει», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι, όμως, ταυτόχρονα αποκαλυπτικό της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση Σαμαρά. Καλά ξεμπερδέματα ….», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.