Όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη, θυμάται τα γεγονότα και πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα ανακυκλώνονται και δεν έχουν ενδιαφέρον, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με όσα συνέβησαν στη Σύνοδο των Καννών, το Νοέμβριο του 2011.

Ads

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε πως θα μιλήσει για αυτά τα θέματα την κατάλληλη στιγμή και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Έχουμε ιστορική υποχρέωση να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό και σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων, το πώς η χώρα στάθηκε όρθια, πώς σώθηκε και πώς είναι μια συντεταγμένη χώρα- μέλος της ΕΕ και του ευρώ».

«Θα μιλήσουμε και για τις Κάννες και για το Βρότσλαβ της Πολωνίας, για το τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τον Μάρτιο του 2012 τη διαδικασία του κουρέματος του δημοσίου χρέους και για τα σενάρια που είχαμε ετοιμάσει με την Τράπεζα της Ελλάδος για την επιβολή εκτάκτων μέτρων, αν κάτι πήγαινε στραβά, αλλά ευτυχώς δεν πήγε», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Κάναμε θυσίες, για να κερδίσουμε κάτι και για να αποφύγουμε κάτι. Αυτό που αποφύγαμε δεν το ζήσαμε, αλλά περιγράφεται σε γεγονότα και σε σενάρια. Δεν θα ευχόμουν ποτέ σε έναν εκπρόσωπο της Ελλάδος, σε ένα πολιτικό πρόσωπο να ζήσει τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει και να βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο σκληρά διλήμματα, μετρώντας τις αντοχές του υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Εμείς μετρήσαμε τις αντοχές μας και απεδείχθη ότι η χώρα άντεξε».

Ads

Διαβάστε επίσης: Financial Times: Όταν έκλαψε η Μέρκελ

Παράλληλα απαντώντας σε σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα για συμφωνία μεταξύ Μπαρόζο, Σαμαρά και Βενιζέλο για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε πως ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν σε συζητήσεις ήδη από τον Ιούνιο του 2011 για πιθανή συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα και ανέφερε πως μετά τις Κάννες είχαν προταθεί ως πρωθυπουργοί οι  Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, πριν από τον Λουκά Παπαδήμο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως ο Ζ. Μ. Μπαρόζο δεν ήταν πρωταγωνιστής της διαδικασίας όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times, τονίζοντας πως όσοι τα λένε αυτά δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην ΕΕ. Καταλήγοντας σημείωσε πως «μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί αδιατάραχτα η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και όχι να τεθεί υπό αμφισβήτηση, πληρώνοντας τεράστιο κόστος και ρίχνοντας την καρδάρα με το γάλα που έχει γεμίσει με τους κόπους του ο ελληνικός λαός».

Σημειώνεται πως για τα ζητήματα που προέκυψαν με το δημοσίευμα των Financial Times ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλώντας τον να πάρει θέσει για όσα αναφέρονται σχετικά με το πρόσωπό του.

«Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί αυτοί, τους οποίους προς το παρόν δεν έχετε διαψεύσει, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται εξαιρετικά σοβαρό θέμα θεσμικής και ηθικής τάξης, καθώς παρουσιάζεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα ενός κράτους μέλους, να ‘συνωμοτεί’, πίσω από την πλάτη δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ανατρέψει μία νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας της».