«Δεν είμαστε αφελείς και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη συνέντευξή Τύπου που παραχωρεί στη ΔΕΘ. Επίσης, σημείωσε ότι «το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με τους εταίρους μας ή εάν θα κινηθούμε μόνοι μας με ένα αίσθημα λεβεντιάς με κίνδυνο να βρεθούμε ταπεινωμένοι». Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β’, βλέπετε τι ψελλίζουν για δήθεν σχέδιο», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί χάριν του εθνικού συμφέροντος. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας «έχετε καταλάβει τώρα τι ήταν ο ΕΕΤΗΔΕ, και πολλοί θα τον νοσταλγούν τώρα».

Ads

«Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού ή εάν θα τα θέσουμε όλα υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να βρεθούμε πολύ κάτω από το μηδέν», ανέφερε. «H τελευταία θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θέλει τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την έξοδο της χώρας από τη Συμμαχία (…) Βλάπτονται καίρια τα εθνικά συμφέροντα της χώρας αν φύγει από το ΝΑΤΟ, κι όμως το λένε σοβαρά», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ακόμη αναρωτήθηκε από πού προκύπτει η βεβαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έρθει πρώτο κόμμα αν οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εκβιάζοντας» στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατηγόρησε τον την αξιωματική αντιπολίτευση για «στείρα» και «κακόπιστη» αντιπολίτευση, ενώ είπε ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εμφανίσεις και δηλώσεις του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα.

«Δεχθήκαμε εμπτυσμούς»

«Δεχθήκαμε εμπτυσμούς, κολαφισμούς και ραπίσματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ταπεινωμένο στη γωνία, και η ΝΔ κόμμα εξουσίας. Πώς; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα άγουρο ΠΑΣΟΚ του ’74, συγκεντρώνει τους δημαγωγούς, (…) η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ο λαός ακούει αλήθειες, αλλά ψηφίζει το ψέμα», ανέφερε επίσης ο Ευ. Βενιζέλος.

Ads

«Οι ηγέτες προκύπτουν από το καμίνι της ιστορίας»

«Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας και όχι από συσχετισμούς και μηχανισμούς. Μπορεί να τους μουντζουρώνει το καμίνι, αλλά καθαρίζονται, το θέμα είναι να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες» απάντησε, σε ερώτηση αν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει και ηγεσία. Επίσης, σημείωσε ότι το συνέδριο θα είναι πολιτικό, όχι οργανωτικό, και η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται προς όλους.

Για εκλογή ΠτΔ: Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που μπορούν να είναι υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς αυτό που χρειάζεται είναι να είναι κάποιος δημοκράτης και αξιοπρεπής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την προεδρική εκλογή. Είπε ακόμη ότι θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πως όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν. Πάντως συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε αφελείς και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα». 

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα το πληρώσει αυτός που θα προκαλέσει εκλογές, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ καταλόγισε «πάθος για εξουσία» στην αξιωματική αντιπολίτευση και σημείωσε πως το χάσμα στις μεταξύ τους σχέσεις προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με «χυδαιότητες» και επιθέσεις εναντίον του. Πρόσθεσε επίσης ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή».

Επίσης επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα από ποιον πολιτικό χώρο θα προέρχεται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είπε ότι είναι ανοιχτή η πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στην εκλογή Προέδρου. Σε ερώτηση αν βλέπει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν βλέπει τον εαυτό του υπουργό Εξωτερικών με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ειρωνικά: «Το όνειρό μου δεν είναι να μείνω αντιπρόεδρος όλων των κυβερνήσεων».

Πέντε άξονες

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πέντε άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η χώρα, όπως είπε:

  • Σταδιακή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο
  • Πολιτική και θεσμική σταθερότητα
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση με εθνική αναπτυξιακή συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, τράπεζες)
  • Στήριξη των ευπαθών ομάδων
  • Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο. «Ζούμε σε έναν κόσμο επισφαλή και ανασφαλή», ανέφερε.

Τέλος, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στον ΕΝΦΙΑ, μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και  αύξηση του αριθμού των δόσεων στις 100 για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.