Ανταρσία πρωτοκλασάτων στελεχών της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ ξέσπασε με αιχμή το νόμο - πλαίσιο για την Παιδεία και τις αλλαγές που επιφέρονται σε αυτόν από την κυβέρνηση συνεργασίας. Την απόσυρση, αλλιώς την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε με εισήγησή του που διανεμήθηκε στις θυρίδες των βουλευτών, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του χαρακτηρίζει «οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευράς της μεταπολίτευσης» την αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ πριν ακόμα αυτός εφαρμοστεί. Νωρίτερα, με σκληρή γλώσσα απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη δήλωση της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου ότι είναι «ύβρις για τη Δημοκρατία» οι προωθούμενες αλλαγές. Σημείωσε παράλληλα ότι η φιλοσοφία του νόμου ούτε θίγεται ούτε θα θιγεί. «Ατυχείς» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωση. Σε αυτό το κλίμα, κύκλοι του υπ. Παιδείας δηλώνουν στο tvxs.gr ότι ζητούμενο είναι η ομαλότητα στην εκπαίδευση και προσθέτουν ότι χρειάζεται η συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας για οποιαδήποτε αλλαγή. Το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση εγκρίθηκε επί της αρχής από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πλέον θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. 

Λοβέρδος: Απόσυρση ή καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ
 
Σε εισήγησή του που διανεμήθηκε στις θυρίδες των βουλευτών πριν από την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος χαρακτηρίζει «τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αντιμεταρρυθμιστική» και σημειώνει πως «στέλνει λανθασμένο και επιζήμιο μήνυμα για την Ελλάδα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».
 
Όπως επισημαίνει, «δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί και αν αυτό δεν γίνει, να καταψηφιστεί από τη Βουλή: η διάρρηξη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης, μέσω του τρόπου άσκησης της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας και ο απολύτως λανθασμένος χαρακτήρας ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου».
 
Κάνει επίσης λόγο για «τριμελές διευθυντήριο» που έχει αντικαταστήσει την κυβέρνηση, για να επισημάνει ότι το νομοσχέδιο δεν πέρασε καν από υπουργικό συμβούλιο. «Για τους πολιτικούς, μόνος δρόμος είναι ο παρασιτισμός! Ιδού το δίδαγμα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας», συμπληρώνει ο πρώην υπουργός.
 
Ραγκούσης: Οπισθοδρόμηση στη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης
 
Την αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ επικρίνει και ο Γιάννης Ραγκούσης με δήλωση του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του. «Η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, πριν αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευράς της μεταπολίτευσης», αναφέρει ο Γιάννης Ραγκούσης.
 
«Οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που θέλει να κυριαρχούν μικρές ολιγαρχίες σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα», προσθέτει.

Βενιζέλος προς Διαμαντοπούλου: «Η Βουλή δεν ευνουχίζεται από το διάλογο»
 
Νωρίτερα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε τονίσει ότι ο νόμος 4009/2011 ούτε θίγεται ούτε και θα θιγεί και ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να γίνει συζήτηση σε τέσσερις συνεδριάσεις και όχι σε μια που προβλέπει η διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Ο κ. Βενιζέλος είχε επίσης υπογραμμίσει ότι η Βουλή δεν μπορεί να ευνουχιστεί από το δικαίωμά της να συζητά νόμους έστω και αν έχουν ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία και ότι δεν θα μπορούσε να αποτελεί ύβρη στη Δημοκρατία το να συζητήσει ξανά, επί παραδείγματι, τους όρους της δανειακής σύμβασης που επίσης είχε ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.

«Ατυχείς» οι δηλώσεις επισημαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα
 
H Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία:
 

  • «Εκφράζει την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Για λόγους κυβερνητικής συνοχής, ανέχεται την επιλογή αυτή υπό τον όρο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις (4) συνεδριάσεις, όπως ήδη ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Βουλής».

 

  • «Συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, ως προς την εκλογή των κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των μεταπτυχιακών. Επιμέρους παρατηρήσεις για την αποσαφήνιση και βελτίωση των ρυθμίσεων θα διατυπωθούν στην Ολομέλεια».

 

  • «Διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της. Προτείνει την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου. Είναι προφανές ότι οι υπηρετούντες πρυτάνεις που λήγει η θητεία τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του νέου νόμου».

 

  • «Θεωρεί ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ».

Αιχμές και για τα μέτρα
 
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια «καθώς ενώ ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για μέτρα, την ίδια ώρα εμείς λέμε ότι μέτρα δεν υπάρχουν».
 
Επίθεση κατά «όσων έχουν εγκατασταθεί στο ΠΑΣΟΚ εδώ και 30 χρόνια και τώρα καταγγέλλουν ξεπούλημα και κάνουν και τους τιμητές», εξαπέλυσε ο Νίκος Σηφουνάκης, αναφορά που ερμηνεύτηκε ως σχόλιο σε επίθεση που είχε εξαπολύσει ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Την κατάργηση του νόμου - πλαισίου προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρότεινε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 
Σημείωσε ακόμη ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να επαναλειτουργήσουν. «Ο,τι και να ζούμε [...] δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι δεν θα ανοίξουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «πνευματική αυτοκτονία του τόπου».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε περίοδο διαλόγου για νέο νομοθετικό πλαίσιο, που να εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι του 2013, με συμφωνημένο μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου «θα αποκατασταθεί η φοιτητική μέριμνα, οι δημοκρατικοί κανόνες και η λειτουργία των ΑΕΙ». Εξέφρασε δε την πλήρη αντίθεσή του στις τροπολογίες του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, λέγοντας ότι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι.

Για «Πανεπιστήμιο Α.Ε.» κάνει λόγο το ΚΚΕ
 
«Η κατάθεση από τη συγκυβέρνηση νομοσχεδίου που αφορά σε μικροαλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ δείχνει την αγωνία της να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, που ολοκληρώνει την εικόνα του "Πανεπιστημίου Α.Ε."», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
 
Παράλληλα, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι επιχειρεί να προχωρήσει στη «λεγόμενη "χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ", δηλαδή το κλείσιμο σχολών με κριτήριο τα συμφέροντα και τους στόχους των επιχειρήσεων» καθώς και ότι επιδιώκει παράλληλα να «δημιουργήσει συμμαχίες με μερίδα καθηγητών».
 
Τέλος επισημαίνει ότι η «επιβολή διδάκτρων είναι προ των πυλών», παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που σπουδάζουν με δυσκολίες καθώς οι γονείς τους είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.