Η διανομή του πλεονάσματος αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα περάσουν τα συμφωνηθέντα με την τρόικα από τη Βουλή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ads

 
Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε αν το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί σε ένα άρθρο, απάντησε: «Θα έρθει όπως πρέπει». Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «δεν θα εκβιάσουμε τους βουλευτές με νομοτεχνικά τεχνάσματα. Αρνούμαι να μπω σε αυτή την ευτελή συζήτηση»,
 
Από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου προκύπτει πως η εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με βάση αυτή την εκτίμηση είναι πιθανό το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί σε περισσότερα του ενός άρθρα. Ο Βενιζέλος διευκρίνισε εξάλλου πως η ρύθμιση για τις τράπεζες θα έρθει ξεχωριστά.
 
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και το γεγονός ότι η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ, μείωση του χρέους, στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και της πραγματικής οικονομίας δεν είναι φιλανθρωπία, όπως λέει η αντιπολίτευση, αλλά αναπτυξιακή πολιτική».
 
«Δεν λέω ότι ο κόσμος θα πρέπει να προτιμήσει εμάς. Αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα έχει την πολιτκή ευθύνη της εκπροσώπησης της χώρας έως ότου βγει από την κρίση και επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ομαλότητα. Αν το πετύχουμε αυτό, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Ας έρθει όποιοσδήποτε. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική ομαλών συνθηκών, που οδήγησε τη χώρα με την πλάτη στον τείχο, στην καταστροφή», ανέφερε.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού καθώς όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε: «Αυτό το θέμα θα το δούμε. Το κυβερνητικό σχήμα υπηρετεί ένα κυβερνητικό σχέδιο».
 
Επιπλέον άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας πως κάποιοι στεναχωριούνται επειδή δεν θέλουν την έξοδο από την κρίση. «Η μιζέρια και η αυτοκαταστροφική ρητορική οδηγούν κάπου; Γιατί θεωρούμε ότι έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διαιρεμένοι;» διερωτήθηκε. Επίσης ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις είναι κακές για όλο το πολιτκό σύστημα και για τον ΣΥΡΙΖΑ «και μάλιστα προτού ασκήσει εξουσία και πραγματοποιήσει τη δεύτερη έφοδό του για την κατάληψη της εξουσίας».
 
«Πώς βρέθηκαν να είναι μέρος του προβλήματος;» έθεσε το ερώτημα. «Εμείς τουλάχιστον πληρώνουμε το κόστος μιας δύσκολης πολιτικής επιλογής, που ήταν ιστορικά υπεύθυνη αλλά συγκυριακά ενοχλητική για πολλές κοινωνικές ομάδες. Οι άλλοι που μιλούν λαικιστικά γιατί υφίστανται φθορά;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Υπάρχουν αυτοί που λένε φιλικές απόψεις και ακούνε ως εξομολόγοι το πρόβλημα του κόσμου και οι άλλοι που κάνουν σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση».
 
«Δεν κάνουμε όλοι την ίδια ζωή. Κάποιοι τρέχουμε στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά μέτωπα, και υφιστάμεθα κριτική και επιθέσεις και άλλοι κριτικάρουν, υπόσχονται και εύχονται. Είναι ένας ωραίος ρόλος τον οποίο κι εγώ θα ήθελα να έχω. Πιστεύουν κάποιοι ότι διστάζουμε να ανταλλάξουμε ρόλους; Ας έρθουν…», ανέφερε.