Την «οικονομική κρίση» αναγνώρισε ως το «οξύτερο πρόβλημα» στην Ουκρανία ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέροντας πως «η Ελλάδα μπορεί να δώσει τεχνογνωσία» ώστε να διαμορφωθεί το σχέδιο με το οποίο θα μπορούσε η χώρα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με τη βοήθεια του ΔΝΤ, «αλλά όχι μόνο του ΔΝΤ».

Ads

 
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας  Ολεξάντερ Τουρτσινόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντέστσιτσια. Όπως είπε θα μεταφέρει τις προτάσεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας για το πως θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα.
 
«Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα αυτό, ώστε να διαμορφωθεί, άμεσα, το σχήμα. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης που έχουμε ζήσει και ζούμε την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Διαβάστε επίσης: Βενιζέλος προς ελληνική κοινότητα Ουκρανίας: Είστε υπό την προστασία μας

Επιπλέον υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει  αυτοσυγκράτηση και διάλογος, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα. «Χαιρόμαστε, γιατί η προσωρινή Ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την διαδικασία που συνδέει την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης», δήλωσε.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως οι ουκρανορωσικές σχέσεις είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα, και πρόσθεσε πως «η  Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως κράτος, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας, γιατί ασκούμε μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου».