«Η άφιξη της κ. Μέρκελ σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας. Έρχεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία εν όψει και της διαφαινόμενης εξόδου στις αγορές..», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάππειο. Πρόκειται για «ομολογία πίστης του ιδίου στο άρμα του μερκελισμού», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Ειδικότερα, ο Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Ζάππειο, ρωτήθηκε σχετικά με το τι σηματοδοτεί η επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Η άφιξη της κ. Μέρκελ σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας. Έρχεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία εν όψει και της διαφαινόμενης εξόδου στις αγορές, η οποία, όπως έχουμε εξηγήσει, δεν είναι αναγκαία και απαραίτητη για την Ελλάδα, διότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αποτελεί μια ευκαιρία να γίνει η επανατοποθέτηση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Να αποτιμηθεί η χώρα εμπορικά, από πλευράς τίτλων».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η σημερινή δήλωση του κυρίου Βενιζέλου, σχετικά με την έλευση της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα, αποτελεί, κατ’ ουσίαν, ομολογία πίστης του ιδίου στο άρμα του μερκελισμού».

Ads

«Πράγματι, ο κύριος Βενιζέλος γράφει μια νέα σελίδα στα χρονικά της πλήρους αποδοχής της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής», προστίθεται στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Άστον: Η ΕΕ προσπαθεί να παρέμβει αποτελεσματικά στην ουκρανική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει μια προσπάθεια να παρέμβει αποτελεσματικά στην ουκρανική κρίση, «με σταθερότητα και ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας», επεσήμανε από την πλευρά της η Κάθριν Άστον, τόνισε  συνοψίζοντας τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών.

Όπως πρόσθεση η ίδια, αν αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει άμεσα τότε η εναλλακτική πολιτική της θα εστιαστεί στη λήψη μέτρων , σημειώνοντας ότι «έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό», όπως και στην πίεση προς τη Ρωσία για αποκλιμάκωση.

Για τη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία, η ύπατη αξιωματούχος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανάφερε ότι, όπως η ΕΕ διαμήνυσε και στη Ρωσία, μια οικονομική συμφωνία του τύπου της ζώνης ελεύθερου εμπορίου θα ωφελήσει και την ίδια.

Επιπλέον επεσήμανε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, ότι το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε στις Βρυξέλλες προ ημερών στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ, με το οποίο η ΕΕ συνεργάζεται για την ουκρανική κρίση, εξετάζοντας τις επιπτώσεις στο μέλλον.