Η Ελλάδα δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο» παραδέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα με τίτλο «Τα “λάθη” του ΔΝΤ και οι προϋποθέσεις της εθνικής μας ανάκαμψης».

Ads

 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το άρθρο του εκφράζει τη δική του άποψη για τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα μετά την παραδοχή στελεχών του ΔΝΤ για λάθη στο σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος.
 
«Με φοβίζει η συζήτηση των τελευταίων ημερών» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «γιατί εάν πράγματι η ελληνική κοινή γνώμη και οι πολιτικοί της διαμορφωτές έχουν τόσο βραχεία μνήμη γύρω από κρίσιμες στιγμές της προηγούμενης δραματικής τριετίας, θα δυσκολευτούμε να εφαρμόσουμε με σταθερότητα το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και οριστικής εξόδου από την κρίση, τώρα που φτάσαμε με κόπους, θυσίες και βάσανα του λαού μας στο σημείο της στροφής».
 
Όπως σημειώνει το θεμελιώδες λάθος του προγράμματος ήταν ο συνδυασμός «στήριξης και τιμωρίας». «Στην περίπτωση της Ελλάδας -που ήταν η πρώτη στη σειρά χώρα και χρησιμοποιήθηκε δυστυχώς ως πειραματόζωο- αυτό προσέλαβε ακραία μορφή», προσθέτει.
 
Ο Βενιζέλος σημειώνει πως στο δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπεται η ρήτρα της «βαθύτερης ύφεσης» και η οποία οδηγεί «σε επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση της σύμβασης». «Οι εταίροι μας πρέπει όμως να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία καθόλου μα καθόλου περιθώρια για πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές», γράφει και προσθέτει πως «δεν υπάρχει περιθώριο για ο,τιδήποτε έχει υφεσιακή επίπτωση ή επιτείνει την ανεργία».
 
«Από την άλλη μεριά, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας κατανοεί τη σημασία που έχει η κανονική εκτέλεση του προϋπολογισμού και η συνεπής προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνουν επενδυτικό και αναπτυξιακό κλίμα και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα την πραγματική οικονομία. Αυτό είναι το σημείο ισορροπίας της σχέσης με τους εταίρους μας μετά από μια τόσο δύσκολη τριετία», αναφέρει και καταλήγει:
 
«Με πολιτική σταθερότητα, κοινωνική ευαισθησία και εθνική συστράτευση μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις και να διασφαλίσουμε την επάνοδο της χώρας σε κατάσταση ισοτιμίας μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι η μόνη ουσιαστική και ασφαλής απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στους εταίρους μας για τις επιλογές τους σε σχέση με την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Μια απάντηση που δεν συνιστά κάποιο “αίτημα” προς αυτούς, αλλά αποκατάσταση της δικής μας εθνικής αυτοδυναμίας μέσα στην Ευρώπη».
 

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο