Με αιχμές για το αν ο ίδιος παρέλαβε την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ ξεκίνησε η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος, που για πρώτη φορά διάβαζε την ομιλία του από τις σημειώσεις του, υποστήριξε για τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι.Διώτη ότι «δεν γνωρίζω αν του δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο ούτε μπορεί εκείνος να το γνωρίζει», ενώ για τον Γ.Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι «δεν είχε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου να λέει ψέματα».

Ads

Καταθέτοντας επί αρκετές ώρες στην επιτροπή, κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το usb με τα ονόματα των 2.000 Ελλήνων καταθετών δόθηκε στον ίδιο από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ο οποίος μάλιστα του είπε ότι κατά την άποψή του το υλικό είναι παράνομο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Μου άφησε στο γραφείο μου το φλασάκι και μερικές τυπωμένες σελίδες με τυχαία ονόματα για να αποκομίσω μία εικόνα του υλικού. Κατά τη συνομιλία μας μου είπε ότι θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ότι από μία ματιά που έριξε στο υλικό δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα. Εφόσον ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε στην διάθεση του το υλικό αυτό και είχε καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση, δεν μπορώ εγώ ως υπουργός Οικονομικών να έχω άλλη άποψη. Ο υπουργός δεν είναι ούτε ελεγκτικό όργανο, ούτε διωκτική αρχή ούτε ανακριτικός υπάλληλος».
 
«Με τον κ. Διώτη δεν ξανασυζητήσαμε το θέμα και εξάλλου για λόγους αρχής ουδέποτε ρώτησα το ΣΔΟΕ για την πορεία των ερευνών για κανένα θέμα», σημείωσε ακόμη.
 
Για την τύχη του υλικού αυτού στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι παρέμεινε στο γραφείο του «χωρίς να χρησιμοποιηθεί» και στη συνέχεια, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, οι γραμματείς του μάζεψαν τα πράγματα του, συμπεριλαμβανομένου και του υλικού αυτού.

«Μου το θύμισε ο Διώτης…»
 
«Όταν είδα πρόσφατα να δημιουργείται δημοσιογραφικός θόρυβος ήμουν σίγουρος ότι η λίστα υπήρχε στο ΣΔΟΕ ή στην ΕΥΠ. Μου τηλεφώνησε ο κ. Διώτης και μου θύμισε τη συζήτηση μας τον Αύγουστο του 2011 και ότι είχε αφήσει ένα φλασάκι. Έπρεπε να με πιέσει για να θυμηθώ. Όταν γύρισα από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόμουν συνειδητοποίησα πως μου λέει ότι τα ΣΔΟΕ δεν έχει υλικό. Θεώρησα ότι παρά το γεγονός δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο πρέπει να είναι στην διάθεση της αρχής και το έστειλα στον Πρωθυπουργό στην κατάσταση που το είχε αφήσει σε εμένα ο κ. Διώτης».

«Δεν ξέρω αν μου δόθηκε απείραχτη η λίστα»
 
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η λίστα να έχει υποστεί αλλοίωση. «Δεν γνωρίζω αν στον κ. Διώτη δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο. Ο κ. Διώτης παρέλαβε το υλικό από τον κ. Παπακωνσταντίνου και γνώριζε αυτά που του είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ψέματα. Όμως επειδή το συγκεκριμένο υλικό είναι προϊόν υποκλοπής μπορεί να έχει αλλοιωθεί πρώτα από όλα από αυτόν που το υπέκλεψε. Στο γραφείο μου διατηρήθηκε το usb που άφησε στο γραφείο μου ο κ. Διώτης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ads

Τα κύρια σημεία της κατάθεσης
 

  • Αρκετές εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, τέλη Αυγούστου, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης μας, ο κ. Διώτης με ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στις αρχές Ιουνίου του παρέδωσε το υλικό που ήταν αποτέλεσμα μεσολάβησης μυστικών υπηρεσιών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου είχε αναφέρει κάτι σε μένα. Ανεπισήμως ο κ. Διώτης, χωρίς διαβιβαστικό, μου το παρέδωσε, διότι το πήρε από τον κ. Παπακωνσταντίνου με τον ίδιο τρόπο. Ως προϊόν υποκλοπής δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό μέσο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί.
  • Δεν ξέρω ακόμα και σήμερα αν αυτό το υλικό είναι αντίγραφο. Ο κ. Διώτης μου άφησε στο γραφείο μου ένα «φλασάκι» και μερικές τυπωμένες σελίδες ονομάτων -τυχαίες νομίζω. Εφόσον ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που είχε μακρά εμπειρία, είχε στη διάθεση του επί εβδομάδες το υλικό αυτό δεν μπορούσα να έχω άλλη εκτίμηση ως προς την προέλευση του.
  • Το ηλεκτρονικό αυτό υλικό παρέμεινε σε ένα κουτί, μαζί με άλλα πολλά ηλεκτρονικά, χωρίς να χρησιμοποιηθεί, μέχρι που το έστειλα στον πρωθυπουργό. Είχα πάντα τη βεβαιότητα ότι το πρωτότυπο υλικό διατηρείται στο ΣΔΟΕ, όπως και όλα τα ενημερωτικά τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Καμία υπηρεσία δεν στέλνει κάτι, χωρίς να κρατά αντίγραφο.
  • Ακόμα και για τα πολιτικά πρόσωπα, το ΣΔΟΕ δεν ζητά, ούτε περιμένει εντολές για να ελέγξει. Οποιαδήποτε δική μου παρέμβαση μπορούσε να παρεξηγηθεί.
  • Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στη διάθεση του πολύ καιρό το υλικό. Όπως δημόσια είπε ο επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, αντλούσε χρήσιμες πληροφορίες πριν το παραδώσει στο ΣΔΟΕ. Τον Αύγουστο του 2011, έχουν περάσει 16 μήνες από τότε, δόθηκε από την Γαλλία το υλικό. Είναι προφανές ότι ακόμα και σε διάστημα δύο μηνών μπορούν να αντληθούν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες σε πολιτικό επίπεδο.
  • Στις περιοδικές συναντήσεις που είχα με τον κ. Διώτη, ήταν συνεχείς οι πιέσεις μου για κάθε είδους έλεγχο και την προώθηση όλων των ερευνών του ΣΔΟΕ. Στον έλεγχο της λίστας με τους 1700 φορολογούμενους που ελέγχονται για εμβάσματα στο εξωτερικό και στην οποία εστίαζε η Τρόικα και έπρεπε να δίνουμε λογαριασμό είναι ζήτημα αν έχουν προσεγγιστεί οι 700.
  • Για λόγους αρχής, ουδέποτε ρώτησα το ΣΔΟΕ για την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης. Οι σχέσεις μου με τον κ. Διώτη ήταν καλές, αλλά τυπικές. Δεν ήταν δική μου επιλογή ο κ. Διώτης. Άκουσα όμως τα καλύτερα από τον κ. Χρυσοχοίδη.
  • Όταν αποχώρησα, ήταν πεποίθηση μου ότι στο ΣΔΟΕ είχαν αντίγραφα. Δεν έγινε παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο, για αυτό και δεν συζήτησα το θέμα με τον κ. Σαχινίδη. Ο κ. Διώτης που ήταν αρμόδιος παρέμεινε στη θέση και θα μπορούσε να ενημερώσει. Άλλο το τι ξέρω τώρα κι άλλο τι έμαθα τον Αύγουστο του 2012, όταν παρέλαβα το υπουργείο Οικονομικών. Δεν γνώριζα ότι αυτό έχει περιέλθει ανεπισήμως την άνοιξη του 2011 από την Γαλλία. Γνώριζα αυτά που μου είπε ο κ. Διώτης εκείνη τη στιγμή.
  • Μέχρι τη στιγμή που είδα το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ήμουν βέβαιος ότι υπήρχε στο ΣΔΟΕ το υλικό, ίσως και στην ΕΥΠ. Ο κ. Διώτης μου τηλεφώνησε όταν ήμουν στις Βρυξέλλες, μου θύμισε τη συζήτηση του Αυγούστου και ότι άφησε το φλασάκι στο γραφείο μου με την λίστα με τους καταθέτες. Με πίεσε να θυμηθώ για το «φλασάκι». Το λέω, αυτό για όσους εξ ιδίων τα αλλότρια κρίνουν, που έσπευσαν να χυδαιολογήσουν ότι το είχα στο γραφείο μου σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
  • Όταν γύρισα το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, συνειδητοποίησα ότι το ΣΔΟΕ δεν κράτησε κανένα αντίγραφο. Δεν μπορούσα να δεχθώ πως δεν έχει το ΣΔΟΕ υλικό. Το αναζήτησα και ευτυχώς το είχα στην κατάσταση που μου το είχε αφήσει. Επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό για τις δικές του ενέργειες.
  • Μου ειπώθηκε ότι το υλικό ατύπως δόθηκε από τον Γ.Παπακωνσταντίνου χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου. Δεν ξέρω αν στον κ. Διώτη δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο, ούτε αυτός γνώριζε. Γνώριζε ότι είχε πει ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, δεν έχει λόγο να μην λέει αλήθεια
  • Την εντολή, ο κ. Διώτης για την αποστολή του την είχε λάβει. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι χρειάζεται ειδική εντολή υπουργού. Ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ κάνεις ό,τι συνήθως με το άτυπο υλικό.

Και υψηλοί τόνοι στην επιτροπή
 
Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου άρχισε να «βομβαρδίζει» τον κ. Βενιζέλο με ερωτήσεις επί 26 λεπτά ρωτώντας τον γιατί κράτησε το υλικό για τον εαυτό του, γιατί ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη να μη ζητήσετε γνωμοδότηση Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθώς και για το ρόλο του κ. Διώτη.
 
Ο κ. Βενιζέλος άρχισε να απαντά, αλλά η κ. Κωνσταντοπούλου τον διέκοψε και πάλι με αποτέλεσμα την έκρηξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
 
Άλλη μια διαμάχη σημειώθηκε ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Κακλαμάνη, και στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αναστάσιο Νεράντζη, την ώρα της κατάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
 
Το περιστατικό ξεκίνησε όταν ο κ. Κακλαμάνης διαμαρτυρήθηκε στο προεδρείο για τον τρόπο που χειρίζεται τη συζήτηση με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Νεράντζη. Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε ανίκανο τον πρόεδρο της Επιτροπής, που του απάντησε ότι είναι υπέργηρος.

*Λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Τόσο για τον κ. Σαχινίδη όσο και για τον επίσης πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον νυν, Γιάννη Στουρνάρα, η επιτροπή θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα την ημερομηνία που θα κληθούν.